середа, 01 вересня 2010 02:00

Меркель була дуже дипломатичною

Меркель була дуже дипломатичною

Президент Віктор Янукович здійснив одноденний офіційний візит до Німеччини. Зустрівся з канцлером Ангелою Меркель. Зауважив, що євроінтеграція є цивілізаційним вибором України. Говорив про сподівання Києва укласти Угоду про асоціацію з Євросоюзом, створення поглибленої зони вільної торгівлі, започаткування безвізового режиму. Президент також запросив Німеччину інвестувати майбутню реконструкцію української газотранспортної системи.

— Німеччина впливова в Європі та світі країна. І те, що відновлюються зв"язки на найвищому рівні — це важливо, — коментує експерт із міжнародних відносин Галина Яворська, 57 років.

Зміст перемовин полягає от у чому. Україна говорила про економічні питання, зокрема залучення інвестицій у реконструкцію ГТС. Можна очікувати, що цю тему жорстко відстежуватиме Росія. І тут у нас можуть виникнути проблеми, адже перетинаються інтереси постачальника газу, споживача і транзитної країни. Домовлятися буде непросто. Німеччина дружить із Росією, але до деяких моментів політики Кремля ставиться досить жорстко. Так само певні застереження має і щодо України, і стосовно Східної Європи загалом. Проте не можна казати, що Берлін хоче здати нас Москві, щоб отримувати дешевий газ. Він зацікавлений у стратегічній безпеці в Європі.

Німеччина дружить із Росією

У питаннях свободи слова і демократії в Україні Меркель намагалася бути дуже дипломатичною. Тому конкретні закиди Януковичу не озвучувала. Проте загальна настанова досить чітка: ці питання на Заході відстежують. Німеччина буде стратегічним партнером лише за умови, якщо Київ здійснюватиме політичні й економічні реформи, розвиватиме демократичні інститути. Припускаю, що парламент невипадково ухвалив зміни до Закону про місцеві вибори саме в день візиту Януковича — аби показати Європі, що демократія працює.

Цей візит навряд пришвидшить запровадження безвізового режиму з Євросоюзом. Це лише певний крок. Адже є загальна політика ЄС, а Німеччина у ній не має вирішального голосу. Зрештою не усунуті перепони технічного характеру — щодо форми закордонних паспортів, інформації в них про особу. Має бути проведена демаркація кордонів з усіма сусідами. З Росією у цьому питанні вже досягли прогресу, але з Молдовою та Білоруссю справа стоїть. Тому сподіватися на прорив у питанні безвізового режиму зарано.

Зараз ви читаєте новину «Меркель була дуже дипломатичною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути