вівторок, 04 вересня 2012 00:00

Ментальність можна змінити за 10 років

Державне агентство з інвестицій витратить на інвестиційний піар України 15 млн 389 тис. 218 грн до кінця року. Із них 3,4  млн грн підуть на проведення міжнародного інвестиційного форуму в Ялті, решта — на зустрічі в Москві, Варшаві, Парижі, Мюнхені, Римі, Вашингтоні, Сингапурі та інших містах світу. Завдання форумів — залучення іноземних інвестицій в нашу економіку.

— Виділених грошей вистачить на конкретні проекти, але недостатньо для системної роботи з покращення інвестиційного клімату, — каже керуючий партнер аналітичної групи "Да Вінчі АГ" Андрій Колпаков, 32 роки. — Для повномасштабного піару Україна має витрачати разів у 50 більше. Сьогодні в усіх інвестиційних рейтингах Україна на останніх щаблях.

У першу чергу нам потрібно пропагувати переробку продукції агропромислового комплексу, у другу — весь агропромисловий комплекс. Третя черга — високотехнологічне виробництво. Але цю галузь треба ще розвинути.

Щоб зацікавити іноземців, самого піару недостатньо. Якщо корупція залишиться на теперішньому рівні, Україну сприйматимуть як країну, куди не можна вкладати кошти. А ніякої системної роботи з боротьби з корупцією не видно. 70 відсотків автомобілістів дають хабарі. Насамперед це питання ментальності. Але практика показує, що її можна змінити за досить короткий період — 10 років. Слід мінімізувати контакти чиновників із громадянами. Відповідальність не повинна бути вибірковою. Також слід змінювати податкове законодавство, спрощувати дозвільну систему. Але питання корупції — визначальне. Є країни, де податки для іноземних інвесторів значно вищі, ніж в України, але гроші туди все одно вкладають. Бо всі знають: в Україні заплатив невеликий податок, а потім ще викладеш подвійну суму на сплату всіх корупційних схем. Тому інвестор і не йде в Україну.

Зараз ви читаєте новину «Ментальність можна змінити за 10 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути