понеділок, 02 березня 2009 17:15

Медичне страхування буде обов"язковим

  Денис Полтавець: ”У разі формування Страхового фонду його головним завданням буде контроль за забезпеченням стандартів лікування”
Денис Полтавець: ”У разі формування Страхового фонду його головним завданням буде контроль за забезпеченням стандартів лікування”

Експерт Відкритого інституту громадського здоров"я Денис Полтавець, 42 роки, каже, що перехід до страхової медицини буде важким, але боятися цього не слід.

Кабмін оголосив про запровадження з 2012 року страхової медицини. Чому це так довго відкладається?

— В урядовців немає впевненості в тому, що страхова медицина вирішить проблеми охорони здоров"я. Основних дві: збільшити надходження на надання медичної допомоги населенню й визначити, яке лікування оплачується страхуванням. А заодно створити контролюючу структуру — Страховий фонд.

Важливим є вироблення й запровадження стандартів лікування. Нині в більшості випадків медичну допомогу надають без них. Тобто це не вид економічної діяльності, а саме допомога. І якщо лікувальна установа нічим не зарадила хворому, це не позначається на її фінансуванні. Тобто кошти витрачають не так ефективно, як можуть витрачати за страхової системи. А в разі формування Страхового фонду його головним завданням буде контроль за забезпеченням стандартів лікування. В Україні в розробці їх в окремих галузях медицини зроблено багато. Тепер це все треба систематизувати, видати нормативні акти, забезпечити контроль якості. У Міністерстві охорони здоров"я є відповідні структури й фахівці. Не вистачає лише політичної волі й послідовності в запровадженні цієї системи. І я не впевнений, що це вдасться зробити зараз.

Які гарантії якісної допомоги при страховій медицині?

— Медичні й правові гарантії має визначити закон. Поки що навіть невідомо, хто сплачуватиме страхові внески — роботодавець, працівник чи обоє.

2001–2002-го проект закону про страхову медицину пройшов у парламенті два читання. Тоді фахівці закидали, що він нічого не змінює у стосунках між лікарем і пацієнтом, до того ж не встановлює відповідальність страховика перед клієнтом. Як цього домогтися?

— Страховий фонд справді жодної відповідальності перед громадянином не несе. Він, скоріше, виступає від його імені. Завдання фонду — своєчасне й повне фінансування страхового випадку, а також контроль якості наданих послуг. Швидше слід говорити про відповідальність лікаря чи медичного закладу перед пацієнтом і фондом. Зараз незрозуміло, як ці відносини регулюватимуться. Медичне право в нас є одним із найбільш занедбаних, бо в цій сфері практично не було правовідносин.

Багатші платитимуть більше

Інша проблема полягає в тому, що в Україні немає системи незалежної експертизи — структури, до якої пацієнт чи Страховий фонд могли б звернутися у випадку спору з медичним закладом. Але таку систему створити можна швидко й недорого — протягом кількох років.

Під час переходу до страхової медицини всім буде важко. Але це не привід боятися й нічого не робити.

Хто і коли за страхової медицини платитиме медзакладам?

— В ідеалі на момент надання допомоги людина не платитиме жодних грошей. Як буде насправді — визначить законодавець. У трьох зареєстрованих у Верховній Раді законопроектах це питання вирішується по-різному. Хоча жоден із них не передбачає оплати в момент початку лікування.

Нині в Україні приблизно 50 приватних страхових компаній. Чи враховується досвід їх роботи для введення державної страхової медицини?

— У них медичне страхування не є основним видом діяльності. Не можу сказати, чи вдалося цим структурам домогтися дотримання медзакладами стандартів у наданні послуг, хоча б у приватних клініках. Але приватні страховики майже завжди є учасниками круглих столів та інших дискусій. Тобто їм є що сказати, і в них є зацікавленість у тому, щоб узяти участь у програмах впровадження страхової медицини.

Якими можуть бути розміри страхових внесків?

— У нинішніх законопроектах передбачено виплату певного відсотку від доходу громадян або мінімального соціального внеску непрацюючих. Тобто багатші платитимуть більше.

Як функціонує страхова медицина в інших країнах?

— Досвід європейських країн показує, що це достатньо ефективна й гнучка система надання медичної допомоги. Єдина проблема — збільшуються витрати на утримання адміністративного апарату. Тобто тих, хто не надає послуги, а забезпечує їх фінансово, технічно й адміністративно.

Медичне страхування має бути обов"язковим чи добровільним?

— Обов"язковим. А охочі могли б додатково застрахуватися в приватній компанії. Це дозволяє залучити більше коштів на лікування.

Але страхування не означає, що за рахунок фонду оплачуватимуть усі хвороби й методи їх лікування. Будуть виділені тільки ті захворювання, які є соціально значущими, загрожують життю людини й оточуючим. І способи лікування, які суспільство може оплатити. Тобто є хвороби, які не лікувати обходиться дорожче. Наприклад, інфекційні й ще кілька десятків — ті, які можуть призвести до передчасної смерті. Їх має визначити законодавець чи Міністерство охорони здоров"я. Решту захворювань людина оплачуватиме сама або за рахунок добровільного страхування в приватних компаніях.

Тобто державне страхування гарантуватиме певний мінімум надання медичної допомоги й якусь стабільність у суспільстві. А максимум залежатиме від здатності кожної людини заробити на себе. Це не найсправедливіша у світі система, але достатньо збалансована.

Хронічні хвороби людина лікуватиме сама?

— Є такі з них, що краще лікувати за рахунок державної страхової медицини. Наприклад, діабет. Бо без постійної медичної допомоги людина просто помре, і користі від цього нікому не буде.

А послуги стоматолога?

— Залежно від того, що саме. Якщо це гострий біль, запалення ясен, пломбування — то за рахунок страхування. Більш складні випадки — за свої кошти.

Зараз ви читаєте новину «Медичне страхування буде обов"язковим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути