четвер, 19 липня 2012 05:00

Мажоритарна колона Кличка не виглядає списком переможців

Автор: МАЛЮНОК: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Партія боксера 41-річного Віталія Кличка "Удар" оприлюднила список кандидатів у депутати по мажоритарних округах. Висуватиме своїх людей у всіх 225 округах. У 37 — претенденти ще не визначені. Перше, що впадає в око — у списку мало лідерів загальнонаціонального рівня, зауважує політолог Олександр Палій, 37 років:

— Небагато і кандидатів, прохідних на регіональному рівні. Цей список слабший, ніж якби Кличко мав узгоджених кандидатів з Об'єднаною опозицією. За своєю квотою він міг би висунути менше, але сильніших претендентів. Якщо, скажімо, "Удар" висунув по квоті 30 кандидатів, то міг би отримати 15 мандатів. Це краще, ніж висунути 225 і провести всього 10. Але, гадаю, для Кличка важливо мати спостерігачів на всіх округах, щоб проконтролювати хід виборів по партійних списках.

Поки що революційних пропозицій щодо виборчої стратегії ми від Кличка не почули. До того ж по списку кандидатів спостерігається ідеологічна суперечливість. Є там екс-міністр палива й енергетики Іван Плачков. Він був соратником Віктора Ющенка, а нині є головою наглядової ради "Київенерго", що належить Рінату Ахметову. Колишній соціаліст Євген Філіндаш явно не потрапляє в правоцентристську ідеологію Віталія Кличка. Загалом його мажоритарна команда не виглядає списком переможців. Очевидно, список формувався поспіхом: до регіональних партійних штабів підходили якісь люди і пропонували себе без надії на перемогу. Партія не має розвинутої структури і достатньо ресурсів, щоб успішно вести виборчу кампанію у всіх 225 округах. Вона, скоріше, використовуватиме мажоритарників для агітації за загальнопартійний список. Від цього Кличко отримає вигоду, бо мобілізує певні фінансові ресурси кандидатів-мажоритарників.

Раніше Об'єднана опозиція "Батьківщина" оприлюднила свій список перших 52 претендентів на висування кандидатами в народні депутати України. Усі вони є керівниками регіональних виборчих штабів опозиції. Цей список майже нічим не відрізняється від Кличкового. Зрозуміла логіка лідерів опозиції: треба дати місця керівникам регіональних штабів, бо це одразу їх сильно мотивує. Хоча цей список кращий від партійного списку БЮТу 2007 року, бо з блоку повтікала основна маса "тушок". Вони тепер займають навколо Януковича не менш шановані позиції, ніж тоді навколо Тимошенко. Залишилися люди, які витримали якийсь тиск влади. Але в принципі, переважна більшість із них — партійні функціонери.

Поки що видно, що в опозиції є проблема взаємодії з місцевими елітами. Раніше її лідери обіцяли широке обговорення кандидатур, проведення так званого праймеріз — попереднього голосування симпатиків партії, в якому обирають одного кандидата. Але в нас не вироблені правила праймеріз. За відсутності партійної дисципліни і політичної культури це може стати повною профанацією, перетворитися на скандали і таким чином бути подарунком для Партії регіонів.

Зараз ви читаєте новину «Мажоритарна колона Кличка не виглядає списком переможців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути