Ексклюзиви
вівторок, 09 березня 2010 19:07

Масштабна епідемія грипу малоймовірна

Масштабна епідемія грипу малоймовірна

Від початку епідемії грипу через ускладнення хвороби померли 1 тис. 111 українців. Найбільше в Донецькій, Львівській і Харківській областях. Високий показник смертності серед вагітних — лише за січень і лютий померли 28 вагітних.

— За сезон на грип і гостру респіраторну вірусну інфекцію хворіють від шести до дев"яти мільйонів українців. Зараз ми підійшли до позначки у шість мільйонів. Тому малоймовірно, що буде масштабний спалах захворювань, — каже 32-річний Андрій Тулісов, радник з епідеміологічного нагляду Всесвітньої організації охорони здоров"я. — Високий рівень смертності зокрема серед вагітних спостерігається і в інших країнах —  Австралії, США та Новій Зеландії.

Необхідність щепитися від сезонного й пандемічного грипу не зникла, вважає 35-річна медичний експерт Катерина Булавінова. Але вакцини досі не доступні. Російський препарат моногрипол нео тільки-но зареєстрований у Міністерстві охорони здоров"я. На черзі — канадська вакцина арепарикс, французька паненза і російська моногрипол плюс. Імовірно, препарати закуповуватимуть за державні кошти. Для цього потрібно 34 млн. грн. Їх не виділили.

- Люди продовжують помирати через ускладнення від грипу. На жаль наразі вагітні українки не можуть скористатися найбільш надійним засобом захисту від пандемічного грипу – зробити щеплення. У цій ситуації найкраще, що можуть зробити вагітні аби захистити себе – дотримуватися загальних мір профілактики: часто мити руки з милом або використовувати дезінфекційний розчин, що містить спирт. Слід також утримуватися від відвідування місць великого скупчення людей, носити маску у разі знаходження у таких місцях або при контакті з хворою людиною, провітрювати приміщення не менше як 4 рази на день, зробити щеплення від сезонного грипу та від пандемічного після появи відповідної вакцини в Україні, - зазначила лікар.

Катерина Булавінова відзначила, що острахи вагітних щодо вакцинації не є виправданими.

- Шанс захворіти на грип та отримати ускладнення у вигляді пневмонії загрозливо великий. У порівнянні з ним ризик одержати серйозні ускладнення, пов"язані зі щепленням є мізерним. Наприклад, можливість анафілактичного шоку складає один випадок на мільйон. До того ж щеплення захищає не лише вагітну, а й дитину у перші 6 місяців життя після народження.

На думку експерта, аби захистити вагітну жінку від грипу щеплення мають зробити також і члени її родини. Вона нагадала, що пневмонія як ускладнення пандемічного грипу має швидкоплинний характер. Тому не слід зволікати та своєчасно звертатися до лікаря. Вагітним жінкам це треба зробити навіть при наявності невиражених симптомів грипоподібного захворювання: невисокої температури, нежиті, слабкості, ломоті, болі у горлі, кашлю.

Людям, які не належать до груп ризику і мають симптоми грипу, медичною допомогою необхідно звернутися у разі температури вище 39 С°, яку важко збити жарознижувальними препаратами, сильного кашлю та викашлювання крові, ускладненого дихання, болі у грудній клітині, блювоті, порушенні свідомості, запаморочення, судом, зниження артеріального тиску. У лікарні хворі безкоштовно отримують безкоштовно Таміфлю. Його має призначити лікар.

- Цей препарат може бути показаний і вагітним, і жінкам, які годують дитину груддю. До речі, хворим на грип матерям не слід припиняти годування, - сказала Булавінова.

У разі підвищення температури дітям і вагітним експерт радить приймати парацетамол. І ні в якому разі не споживати препарати, що містять аспірин.

Зараз ви читаєте новину «Масштабна епідемія грипу малоймовірна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути