четвер, 30 березня 2006 20:04

Маневри з меморандумом

Підписання меморандуму про створення коаліції демократичних сил між Блоком Юлії Тимошенко, "Нашою Україною" та Соціалістичною партією затримується. Представники пропрезидентського блоку вочевидь не схильні поспішати. Натомість надзвичайно активно форсує підписання документа і якнайшвидше створення коаліції  Юлія Тимошенко. Звинувачує "Нашу Україну" в гальмуванні підписання документа і Олександр Мороз.

— "Наша Україна" прораховує різні сценарії. Вона поки що не визначилася, тому й зволікає з підписанням меморандуму. У неї є варіанти створення двох різних коаліцій: "помаранчевої" — з СПУ та БЮТ — та "гібридної" — з Партією регіонів, — пояснює ситуацію директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, 49 років.

Очевидно, цього альтернативного варіанту побоюються у Блоці Юлії Тимошенко. Тому й намагаються добитися від "Нашої України" якнайшвидших публічних обіцянок щодо створення "помаранчевої" коаліції. Пропрезидентський блок каже, що хоче дочекатися остаточних результатів голосування, а потім уже щось підписувати. Також "Наша Україна" аргументує зволікання з підписанням меморандуму потребою згоди на це всіх сил, що входять до блоку.

До виборів саме Тимошенко уникала підписання документа

— Консультації з партіями-учасниками — це не вияв демократичності всередині блоку, а всього лише хитрість "Нашої України", — вважає директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик, 32 роки. — Таким чином вони намагаються виграти час.

— Незрозуміло, чому троє лідерів не можуть зібратися і домовитися, а видумують різні меморандуми. Це наштовхує на думку, що йдуть закулісні торги за посади в парламенті, — каже народний депутат Тарас Стецьків, 41 рік.

Справді, ніхто зараз не говорить про інше: навіщо потрібен меморандум взагалі? Підписання його було б цілком логічним до виборів. Тоді "помаранчеві" показали б виборцям свою єдність і, незалежно від результатів виборів, убезпечили б себе від коаліції з Партією регіонів. Цього боїться зараз Юлія Тимошенко — але до виборів саме вона уникала підписання документа, ставлячи завідомо неприйнятні для партнерів умови. Причина очевидна: тодішні соціологічні дослідження свідчили, що "Наша Україна" набирає голосів більше ніж БЮТ. Отож і матиме право на прем"єрську посаду.

Зараз ви читаєте новину «Маневри з меморандумом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути