четвер, 04 жовтня 2012 07:30

"Мало людей хочуть завжди жити в незареєстрованому шлюбі"

Автор: фото з сайта www.demoscope.ru
  Людмила Слюсар: ”В середньому українські чоловіки одружуються в 26 років, а жінки — в 24”
Людмила Слюсар: ”В середньому українські чоловіки одружуються в 26 років, а жінки — в 24”

На 100 шлюбів українців на сьогодні припадає 45 розлучень. 2002 року їх було 59. Зменшення кількості сімей, що розпадаються, наблизило Україну до розвинених держав. Так у США розлучаються 49 пар зі 100, у Німеччині — 51.

— Є дві основні причини зменшення кількості розлучень в України, — каже працівник Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи 55-річна Людмила Слюсар. — По-перше, поширилася практика незареєстрованих шлюбів. Хоч до них ставляться критично, але це той випробувальний етап, коли люди можуть придивитися одне до одного. Якщо такі пари розпадаються, статистика цього не бачить. По-друге, треба зважити на жорсткі ринкові умови життя. За економічних проблем люди можуть розраховувати тільки на власні сили. Відповідно зваженіше ставляться і до одруження, і до розлучення.

Чи зросла кількість шлюбів за останні роки?

— Україна належить до країн із високим рівнем шлюбності населення. Така традиція, і вона зберігається. Однак після 2009-го ці показники дещо знизилися. Один із факторів — змінюється вікова структура населення. У 1983-1986 роках прийняли певні законодавчі акти щодо підтримки сімей із дітьми, через що зросла народжуваність. Зараз ці люди вступили у шлюбний вік і нових сімей побільшало. Але ця демографічна хвиля вже відходить, тому кількість шлюбів у найближчі роки може дещо скоротитися.

Як змінився вік людей, які одружуються?

— Вік зростає, що є загальноєвропейською тенденцією. По-перше, молоді люди намагаються спочатку отримати освіту, професію, а тільки потім створювати сім'ю. По-друге, змінилася процедура одруження. Молодь спочатку якийсь час живе разом, і тільки потім реєструють шлюб. Якщо брати статистику, то в середньому українські чоловіки одружуються в 26 років, а жінки — в 24. У розвинутих країнах Європи перший шлюб жінки беруть у 28-30 років, а чоловіки на рік-два пізніше.

Що характеризує сучасні шлюби?

— У розвинених країнах вони вже не є таким непорушним, як 100-200 років тому. Впливає і зростання тривалості життя, і що сучасна людина вільніша у виборі. Жінки, які зазнають зрад і насильства, готові розривати стосунки.

В Україні високий рівень розлучень іде з 1970-х. Радянська жінка працювала, тому не так залежала від чоловіка, як колись. Протягом років культивувалася ідея, що головне для жінки — праця в суспільному виробництві. А сімейний затишок — це щось міщанське й другорядне.

Впливає і те, що українці більше думають серцем — із легкістю беруть шлюб, легше ідуть на розлучення. Європейці виваженіші. У них почуття також грають роль, але вони не на першому місці.

Яка кількість пар живуть у громадянському шлюбі?

— Правильніше було б називати такий шлюб незареєстрованим. Це коли пара живе разом, і веде домашнє господарство.

Половина опитаних нами молодих людей вважає, що треба одразу брати традиційний шлюб. Інша половина — спочатку треба разом пожити, і реєструватися тільки після перевірки почуттів. Проте в незареєстрованому шлюбі перебувають лише 10-12 відсотків пар. Його розглядають переважно як випробувальний етап перед оформленням стосунків. Мало людей хотіли б завжди так жити.

Чи різниться кількість розлучень по регіонах?

— На заході України стосунки традиційніші: раніше беруть шлюб і менше розлучаються. Наприклад, 2009 року кількість розлучень на тисячу людей у Запорізькій області становила 3,6, а в Закарпатській — 1,9. Це велика різниця. Але, загалом, у нас не так усе погано. Попри негаразди люди далі хочуть створювати сім'ї. Життя йде.

Зараз ви читаєте новину «"Мало людей хочуть завжди жити в незареєстрованому шлюбі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути