вівторок, 16 квітня 2013 05:15

"Малі підприємці платять п'ять відсотків, а великий бізнес — два"

Автор: фото з сайта WWW.debaty.org
  Володимир Дубровський: ”Політична ситуація на межі зриву. Чим сильніший тиск, тим більшим буде соціальний вибух”
Володимир Дубровський: ”Політична ситуація на межі зриву. Чим сильніший тиск, тим більшим буде соціальний вибух”

Міністерство інфраструктури пропонує поступово підвищити акцизи на тонну бензину до середньоєвропейського рівня — 4660 грн. Нині в Україні податок на бензин становить 1980 грн.

— Влада хоче підвищити акцизи через інфляцію, — пояснює старший консультант Київської школи економіки Володимир Дубровський, 49 років. — Грошей у бюджеті бракує, тож шукають, з кого їх витягти б. Вирішили, що через подорожчання бензину зможуть залатати бюджетні недоїмки.

На чиїх кишенях це позначиться найбільше?

— Із найбідніших взяти нічого, а з олігархів не хочуть. Бо президент своїх не чіпає. Залишається середній клас. Підвищення акцизів на бензин б'є по середньому класу. Із них хочуть зняти все, що можна — підвищують акцизи, запроваджують обмеження на готівкові розрахунки. Цей наступ не триватиме довго, бо політична ситуація на межі зриву. Чим сильніший тиск, тим більшим буде соціальний вибух.

Хто зараз несе основний тягар податків?

— Малі підприємці сплачують у бюджет набагато більше, ніж великий бізнес. Платники єдиного податку дають п'ять відсотків від обігу, а представники великого бізнесу — один-два.

Потрібно підвищувати податок на бензин?

— Треба, але тільки в тому разі, якщо гроші справді йдуть на будівництво доріг. У нинішній ситуації це виглядає знущанням. Зрозуміло, краще заплатити дорожче за бензин і заощадити на ремонті, ніж ламати машину через ями в асфальті. Але дороги в поганому стані саме через погану якість ремонту. Комунальники отримують гроші не за утримання доріг у нормальному стані, а за ремонт. Вони зацікавлені робити його частіше. Окрім того, відомо, що деякі бізнесмени, наближені до влади, завозять пальне контрабандою, не платять жодних податків і заробляють мільйони.

Чи можна знайти компроміс між великим бізнесом і середнім класом?

— Визначальним має бути акциз на користування надрами. Треба обкладати багатство, на якому ґрунтується бізнес компаній. Це природні ресурси, які багатії задешево приватизували — вода, ліс, надра. Якщо стягувати за це більше, можна було б навіть зменшити податок на зарплатню робітникам. Ресурси належать народу України, незалежно від того, хто хазяйнує зверху. Тому народ має повне право отримувати від того, хто на цьому заробляє.

Як подорожчання бензину вплине на найбідніших?

— Для бідних людей, які не їздять на авто, майже ніяк. Якщо пальне у вартості товару становить 10 відсотків, то це означає здорожчання на один процент.

Зараз ви читаєте новину «"Малі підприємці платять п'ять відсотків, а великий бізнес — два"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути