Ексклюзиви
пʼятниця, 19 квітня 2019 07:31

Майже половина росіян виправдовує сталінські репресії

Автор: REUTERS
  Жінка фотографується з портретом радянського диктатора Йосипа Сталіна під час мітингу на честь сторіччя Жовтневого перевороту в Москві, 7 листопада 2017 року
Жінка фотографується з портретом радянського диктатора Йосипа Сталіна під час мітингу на честь сторіччя Жовтневого перевороту в Москві, 7 листопада 2017 року

70% росіян позитивно оцінюють роль Йосипа Сталіна в історії країни. 46% готові виправдати репресії його епохи. Поважає радянського вождя 41% опитаних. Тільки 14% відчувають до нього роздратування, страх або відразу. Такі результати березневого опитування російського "Левада-центру". Рівень позитивного ставлення до Сталіна найвищий за всі роки досліджень.

– Люди, які виросли на радянських і російських підручниках історії, з іменем Сталіна згадують перемогу в Другій світовій війні та міф про великий Радянський Союз. Це результат пропагандистських зусиль із "відбілювання" диктатора. 2017 року 20 відсотків росіян визнали, що практично нічого не знають про репресії. 2012-го таких було 12 відсотків, – говорить російський політолог Іван Преображенський, 37 років, виданню "Дойче веле".

– Зростання популярності радянського диктатора збігається зі зниженням рейтингів чинного президента РФ Володимира Путіна. Росіяни слабо вірять, що країна рухається у правильному напрямку. Шукають управу на владу. Того, хто як не допоміг їм, то хоч би покарав чиновників, які розперезалися. Такого керівника знаходять в особі Сталіна. Він твердо, хоч і помилково, асоціюється в масовій свідомості з порядком, якого нині не вистачає.

Головна тенденція – зростання байдужості до фігури Сталіна серед молоді. Якщо "старші товариші" провалилися в болото застою і не мають надії на гідне майбутнє, то молодь не втратила мрію. Потяг до вусатого генералісимуса – явище тимчасове. Щойно для росіян відкриється "вікно можливостей", з'явиться образ бажаного майбутнього, Сталіна повернуть до підручника історії.

Питання тільки в тому, яким може бути це бажане майбутнє у тих, хто не знає проблем минулого своєї країни. У пошуках справедливості й порядку легко наступити на ті ж граблі. Народити новий тоталітаризм – з інтернетом, соціальними мережами, але без людяності, яку посилено витравлюють із суспільства.

Зараз ви читаєте новину «Майже половина росіян виправдовує сталінські репресії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути