Ексклюзиви
вівторок, 05 лютого 2019 06:30

Майже половина православних українців відносять себе до Помісної церкви

Автор: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

Понад дві третини українців сповідують православ'я. З них називають себе віруючими Православної церкви України 44%. Про це свідчить результат соціологічного опитування, яке з 16 по 29 січня провели соціологічна компанія "Социс", Київський міжнародний інститут соціології і Центр Разумкова.

Опитали 11 тис. респондентів віком від 18 років у всіх областях України, крім окупованих Криму і частини Донецької і Луганської областей.

Православними себе назвав 71% українців, "просто христи­янами" — 9%, греко-католика­ми — 7%, римо-католиками — 1,3%, прихильниками проте­стантських або євангельських церков — 1%.

На питання, до якої православної церкви ви себе відносите, 44% відповіли — що до ПЦУ. Православними без конфесії назвалися 38% опитуваних. 15% вважають себе вірними Московського патріархату. Решта відмовилися відповідати.

— Таке ж опитування у серпні показало, що 42 відсотки українців відносили себе до Київського патріархату. Ще два проценти вважали себе прихожанами Автокефальної церкви, — говорить заступник директора Центру Разумкова 56-річний Михайло Міщенко.

— Із нового опитування бачимо динаміку переходу та об'єднання цих двох церков. Адже якщо скласти їх частки, отримаємо відсоток віруючих, які сьогодні відносять себе до Православної церкви України. Він міг би бути більшим, якби громади Московського патріархату переходили масовіше (під юрисдикцію ПЦУ перейшли 223 на 4 лютого. — ГПУ). Але томос і не був покликаний "перетягти" віруючих Московського патріархату до Помісної церкви. Основна його ціль — це канонізація справжньої української церкви.

Більшість тих, хто вважає себе православним без конфесії, живуть на півдні та сході країни. Там досі має великий вплив Московський патріархат. Також низький рівень воцерковленості населення порівняно з іншими регіонами України. Люди ходять у церкву лише на великі свята і сприймають це скоріше як традицію. Процес воцерковлення цих територій займе багато часу. Для цього треба, аби церква виконувала не тільки свої релігійні функції, а й соціальні. Наприклад, займалася благодійністю, влаштовувала різні заходи для молоді.

Зараз ви читаєте новину «Майже половина православних українців відносять себе до Помісної церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути