пʼятниця, 01 березня 2013 00:15

Майбутнє Угоди про асоціацію перебуває в руках української влади

Автор: фото: ОЛЬГА КАМЄНЄВА
  Сергій Головатий: ”Треба просто переконати громадськість, що Митний союз — зло, а Євросоюз — добро”
Сергій Головатий: ”Треба просто переконати громадськість, що Митний союз — зло, а Євросоюз — добро”

Саміт Україна — ЄС пройшов надзвичайно позитивно для нашої країни, вважає колишній член української делегації Парламентської асамблеї Ради Європи 58-річний Сергій Головатий.

— У Брюсселі продемонстрували, що вони сприймають Україну безвідносно до того, хто в нас при владі, — каже. — Не треба пов'язувати долю країни з внутрішньою політичною ситуацією чи зі станом прав людини, чи з режимом. Країна не може бути заручницею певних кримінальних справ.

Але ж європейські лідери саме це називають основною проблемою — політично вмотивовані кримінальні справи.

— Абсолютно виправдано й зрозуміло. Сучасна Європа, зокрема в особі Європейського Союзу як спільноти, що постала на основі спільних цінностей. Їм важливі не просто вибори, а якісні, чесні. Не просто записані в Конституції права людини, а реальні права, захищені свободи. У таких речах ЄС не може зробити виняток для когось.

На порядку денному не стоїть вступ України в Євросоюз, а поглиблення відносин з ЄС. Питання полягає в тому, коли нам дозволять переступити поріг ЄС. Двері не зачинені. У цьому і є великий позитив.

Україні дали час до травня на виконання вимог. Влада готова зробити реальний поступ?

— Усе залежить від її відповідальності. Якщо захоче — зробить. Не захоче — не зробить. Треба бодай ознаки того, що ти почав рух туди. Переконаний, Брюссель задовольнило б, що хоча б почався рух уперед.

Короткі строки вимог до України не варто сприймати буквально. Але там чітко сказано — бодай змінити політику в питаннях виборів, оскільки наша виборча система не є співмірна з демократією. Зокрема — закриті партійні списки. Також ідеться про вибіркове правосуддя. Маються на увазі дві справи: Тимошенко та Луценка. Президенту і тим його радникам, які завели країну з цим "правосуддям", треба визначатися. Я глибоко переконаний, що "завели" свідомо — щоб закрити Україні двері в Європу. Там є геостратегічний інтерес сусідньої держави. Весь судовий процес, як він був зрежисований, — це вигідно тим, хто сьогодні тягне нас у Митний союз. Вся Україна бачить їхні біґ-борди.

Маєте на увазі Віктора Медведчука?

— Я знаю, хто ходив туди, скільки разів ходив на день… Це все було разом у картинці судового процесу над Тимошенко. Пов'язані всі три точки: джерело — оцей "український вибір", Банкова, суд.

Навряд Брюссель сподівається, що Тимошенко до травня місяця буде виправдана, але йому мають показати шлях вирішення проблеми. В Європі розуміють, якщо застосовувати один і той самий критерій, то з Луценком і Тимошенко мають сидіти сотні, навіть тисячі людей з попередніх і теперішніх органів влади.

В опозиції хочуть заборонити рекламу Митного союзу як таку, що суперечить законодавству України, Конституції. Ваша думка?

— Заборони — рудимент радянщини. Було Горбачов увів сухий закон, то на "безалкогольних весіллях" горілку розливали з чайників. Заборонами не можна домогтися результату. Треба просто переконати громадськість, що Митний союз — зло, а Євросоюз — добро.

Кого винити, якщо в листопаді ми не підпишемо Угоду про асоціацію?

— Яка різниця? Головне, це буде велика втрата. Найбільша за роки незалежності.

Зараз ви читаєте новину «Майбутнє Угоди про асоціацію перебуває в руках української влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути