Ексклюзиви
четвер, 06 березня 2008 17:14

"Люди бояться кохати"

  Катажина Ґрохоля: ”Люди, які сповідують вільне кохання, і, як правило, мають на увазі вільний секс, насправді невільні. Вони залежні від своїх трусів”
Катажина Ґрохоля: ”Люди, які сповідують вільне кохання, і, як правило, мають на увазі вільний секс, насправді невільні. Вони залежні від своїх трусів”

Про таких жінок як Катажина Ґрохоля кажуть, що їм на вигляд можна дати як 20, так і 50 років. Свого віку вона не соромиться, зізнається: прожила вже півстоліття. Мала двох чоловіків, які по черзі її покинули. Мала роботу прибиральниці в Лондоні, онкологічну хворобу і спробу самогубства. Коли почала писати — 10 років тому вийшов її перший роман — справила собі під Варшавою розкішний будинок із басейном і припинила ходити до лікаря-психотерапевта. Звідки покинута чоловіком жінка з донькою-підлітком черпає життєву енергію — про це Катажина Ґрохоля розповідає у романі "Ніколи у житті". Його за тиждень випускає українською видавництво "Наш час". Письменниця каже, з польських літераторів заробляє найбільше.

Чому весь час триває війна між статями?

— Люди бояться кохати. Якщо ми прагнемо гармонії, маємо затямити: мій партнер не мусить бути кращим за мене чи гіршим. Він має бути таким, яким є. Тоді є шанс на справжнє кохання. Бо як тільки ми беремось оцінювати, то одразу починаємо виправляти своїх супутників. І це шлях до катастрофи.

Що найбільше заважає людям у стосунках?

— Усе починається з того, що жінки будують собі образ тієї жінки, яку, як вони вважають, хочуть бачити чоловіки. І замість того, щоб бути такими, якими ми є, — а ми різні в різні пори дня, місяця, — вдаємо: що, наприклад, намисто, яке подарував чоловік, "просто чудове!" А потім його ніколи не вдягаємо. Але кажемо так, бо боїмося розчарувати.

Які стереотипи найпоширеніші?

— Жіночий знаменитий стереотип: "всі вони однакові". Тобто якщо жінку образив чоловік, то всі наступні для неї такі самі, як і той, перший. Нерідко ми отримуємо це ще від батька, який міг заподіяти щось лихого у дитинстві.

Чоловічий стереотип: "кожна жінка — повія". Буквально так рідко хто подумає. Але я кажу взагалі про ставлення: жінка — не для життя, а для вжиття. Тобто вона сприймається як предмет: "має тобі все забезпечити, але зважай, чого це коштує — розведе тебе на дитину і здере аліменти".

Жіночий стереотип: "всі вони однакові". Чоловічий: "кожна жінка — повія"

Часто чоловік, обираючи собі дружину, мислить, як у тому анекдоті. В океані тоне розкішний лайнер. Із його пасажирів рятуються і опиняються на безлюдному острові двоє — фотомодель і пересічний чолов"яга. За якийсь час між ними стається фізична близькість. А за кілька хвилин по тому чоловік звертається до жінки: "Ти можеш зробити зі своєї спідниці штани?" "Можу", — відповідає фотомодель і обмотує ноги полами так, щоб вони нагадували чоловіче вбрання. "А тепер пов"яжи чимось груди, щоб вони не так були помітні". Жінка погоджується. Чоловік піднімає з піску водорості і прилаштовує їх своїй супутниці замість вусів. Потім звертається до неї як до незнайомця: "Слухай, чувак! Знаєш, із ким я щойно переспав?!".

Думаєте, люди можуть позбутися цих стереотипів?

— Гадаю, що так. Вони, здається, зрозуміли: щасливо жити з одним партнером все життя — практично нереально. Хоча я часто згадую тибетську мудрість, що звучить приблизно так: коли між тобою і супутником виникає злість чи ненависть, згадай, що і ти, і він помрете. Це допомагає.

У людства є шанс вижити. Наприклад, з"явилися психотерапевти. Нерідко вони допомагають.

Ви ходили до психотерапевта?

— Ходила 10 років. Перестала років чотири тому. Хотіла зрозуміти, що такого я вношу до свого життя, що захворіла на рак. Мусила збагнути, чому я притягую таких чоловіків, які руйнують мене. Адже я мала два невдалі шлюби.

Гадаєте, рак може мати психологічні причини?

— Звісно. Коли людина почувається надто нещасною, то підсвідомо штовхає себе до такої хвороби. У мене її виявили, коли мені було 30 років. На руках була маленька дитина, і, зрозуміло, я хотіла жити. Лікарі сказали, що недуга вже на тій стадії, що лікувати її неможливо. Попросила, щоб мене таки прооперували. У лікарні працював однокласник, і мені пішли назустріч. Коли ж розрізали, виявилося, що все не так загрозливо, і можна було взагалі обійтися без операції. Тоді я зрозуміла, наприклад, що не так важливо, хто є моїм президентом. А значно важливіші інші речі — кохання, дружба, здоров"я.

Я розпалила камін і вирішила перерізати собі вени

В Україні нині досить поширені цивільні шлюби...

— У нас так само.

У такий спосіб людство відходить від традиційної родини?

— Та вже відійшло. Нині модно, щоб подружжя дозволяло інших партнерів. Але, думаю, зрештою люди зрозуміють, що така свобода — оманлива. Вона має бути не "від чогось", а "для чогось". Люди, які сповідують вільне кохання, і, як правило, мають на увазі вільний секс, насправді невільні. Вони залежні від своїх трусів.

Як ви виходили з критичних ситуацій?

— Якось життя завело мене у такий глухий кут, що вирішила накласти на себе руки. Була зима. Мій чоловік поїхав із коханкою у гори кататися на лижах. Донька була у друзів. Я лишилася сама вдома. Надворі було 22 градуси морозу, а у нас відімкнули світло через несплату. В хаті ані крихти їжі. І лишилося всього шість цигарок. Я розпалила камін і вирішила перерізати собі вени. Вже навіть приготувалася. Аж раптом із полиці мені під ноги впала американська книжка: збірка порад, як упоратися з депресією і почати нормально жити. Я відкрила її і натрапила на пораду: коли вам нестерпно зле, візьміть аркуш паперу і напишіть десять речей, які сьогодні були добрими. Спершу я подумала: от американський ідіот, а потім-таки написала. Перше: в цьому жахливому будинку нема моєї дитини. Друге: я вдома, і в мене горить камін. Третє: мої коти повернулися додому, отже, не замерзнуть. Далі: мої собаки вранці їли кашу, у мене працює телефон і, зрештою, я маю шість цигарок. Було ще там щось, вже не пам"ятаю. Але тоді я зрозуміла, що з будь-якої ситуації є вихід. Навіть коли помирає найближча людина.

Зараз ви читаєте новину «"Люди бояться кохати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути