четвер, 29 березня 2012 10:02

Лукашенко прагне продатися Росії якнайдорожче

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

Висновок саміту Євразійського економічного співтовариства ЄврАзЕС — почекати з ліквідацією цієї організації. Росія прагне перетворити ЄврАзЕС на Євразійський економічний союз, але проти такої форми інтеграції несподівано виступив президент Білорусі Олександр Лукашенко. До ЄврАзЕС входять п'ять країн — Росія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан і Таджикистан. Україна має статус спостерігача.

— Мінськ виторговує для себе кращі умови, — вважає білоруський політолог Олесь Логвинець, 39 років. — Хоче показати, що він чогось вартий і може щось продати. Росія не відійшла від виборчої кампанії, тому Путін особливо не тиснув на Лукашенка.

Білоруський президент знає: якщо пристати на російські умови, Білорусь може втратити економічний суверенітет. Лукашенко втратить свій особистий суверенітет, тому й поводився у Москві так стримано. Крім того, Росія хоче віддати наднаціональним органам значні повноваження у новому утворенні. Якщо Рада ЄАЕС ухвалюватиме якесь рішення, його автоматично мають виконувати всі країни-учасниці. Лукашенко вимагав права на їхню ратифікацію у своєму кишеньковому парламенті.

Ідеально, якби між країнами СНД існувала справжня зона вільної торгівлі, без обмежень. Але навіть Митний союз не працює, бо структури економік Білорусі, Росії та Казахстану дуже різні. Білорусь орієнтована на імпорт, своїх ресурсів вона не має. Росія зацікавлена в іншій митній політиці. Яскравий останній приклад — торгівля автомобілями. Москва нав'язала Білорусі та Казахстану високі митні ставки на ввезення легковиків. Мінську це невигідно.

Для деяких білоруських товарів — промислових, господарчих і навіть споживчих — український ринок критично важливий. Але Білорусь погано використовує вісь "південь-північ". Досі не застосований потенціал співпраці в енергетичній сфері. Лукашенко намагатиметься вибити більше поступок із боку Росії, використовуючи "українську карту" і суперечності у відносинах Києва та Москви. Триватиме гра. Перед тим Лукашенко вдавав, що балансує між Росією та Заходом. Зараз, очевидно, російський напрямок для нього головний.

Росіяни сприйматимуть Євразійський економічний союз як зону своїх протекціоністських інтересів. Тоді впевненіше розмовлятимуть, з одного боку, з Китаєм, з другого — з Європейським Союзом.

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко прагне продатися Росії якнайдорожче». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути