Ексклюзиви
середа, 16 червня 2010 06:16

"Луганськтепловоз" переорієнтують на російський ринок

Російський Брянський машинобудівний завод знову став власником 76% акцій "Луганськтепловоза". Від приватизації Фонд держмайна України заробив у держбюджет 410 млн грн. Стартова ціна аукціону становила 400 млн грн.

Президент Центру системного аналізу і прогнозування Ростислав Іщенко, 44 роки, позитивно оцінює результати продажу:

— Брянський завод є профільним підприємством. Він входить до "Траснмашхолдингу", який контролюють бізнесмен Іскандер Махмудов і державний концерн "Российские железные дороги". Тому перед "Луганськтепловозом" тепер відкриваються замовлення на російському ринку. Там значно більше залізничних перевезень, ніж в Україні, відповідно — і попит на рухомий склад вищий. Підприємство при цьому платитиме податки в державний бюджет, а люди отримають роботу. Якщо ж інвестор не захоче розвивати компанію і зменшить її прибутковість, держава зможе розірвати з ним угоду.

За контроль над "Луганськтепловозом" на аукціоні також боролося Сумське машинобудівне об"єднання ім. Фрунзе, яке належить російському бізнесмену Костянтинові Григоришину. Компанія "Мантара Холдинг" Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова, яку до торгів не допустили. Вони готуються оскаржити результати конкурсу.

— Коломойський оскаржував продаж "Луганськтепловоза" й минулого разу після аукціону 2007 року, — каже Ростислав Іщенко. — Але Фонд держмайна знайшов формальну причину — відсутність повного пакету документів, щоби відсікти серйозного конкурента. Таке відбувається не тільки в нашій країні. Влада завжди має можливість вирішити, кого допустити до участі в конкурсі.

Приватизація "Луганськтепловоза" в березні 2007-го була невдалою для брянських машинобудівників. За 76% українського підприємства росіяни заплатили 292,505 млн грн, але згодом результати конкурсу скасував суд.

Зараз ви читаєте новину «"Луганськтепловоз" переорієнтують на російський ринок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути