четвер, 14 червня 2012 05:00

"Литвин відчуває наслідки мовного закону для себе"

Після голосування закону "Про засади мовної політики" в першому читанні Народна партія спікера Володимира Литвина оприлюднила заяву. Опозицію звинувачують в "імпотентній поведінці під час голосування за мовні законопроекти".

Усі закиди щодо голови Верховної Ради названі "босяцькими образами, які спрямовані компенсувати власну неспроможність". Про опозицію "литвинівці" пишуть як про "юрбу підлітків — дрібних хуліганів, які свою нікчемність та інфантилізм компенсували безглуздою агресивністю і щурячими укусами". Опозицію звинувачують також у тому, що саме вона "випестувала цілу когорту своїх вихованців, яких потім самі прозвали тушками". Завершується заява прозорим натяком на відсутність в опозиціонерів певних органів: "Їх (опозиції. — "ГПУ") нечоловіча поведінка доводить ще одне: їх, власне, і підвісити немає за що".

Володимир Цибулько, 47 років, поет та політолог:

— Риторика цієї заяви свідчить про те, що зараз Народна партія Литвинові не потрібна, бо вона непрохідна. Ця заява — по суті істерична відмазка Володимира Михайловича за його шахрайську схему протягування закону "Про засади мовної політики", але вустами партії, де він лідер. Враження таке, що в самих "регіоналів" з'явилася група зацікавлених у відсіканні від Партії регіонів персони Віктора Януковича. Адже мовний закон ставить у незручну ситуацію президента, який програє у будь-якому випадку — і якщо заветує закон, і якщо не заветує. Роль Литвина тут важко визначити, але він уміло використовує ситуацію. При цьому враховує, що після шахрайства із мовним законом йому ще балотуватися у наступний парламент — у рідному Новоград-Волинському на Житомирщині.

Віктор Чумак, 50 років, директор Українського інституту публічної політики:

— Литвин відчуває електоральні наслідки мовного закону для себе — за маніпулювання з регламентом. Він розуміє, що не піде по партійному списку, бо у його партії нема шансів. Тому щастя шукатиме по мажоритарці — на Житомирщині. А там не ті люди, які просто так подарують йому цей закон.

Тому найкращий метод оборони — напад. Така показна жорсткість і стиль є спробою показати свою непричетність до прийняття непопулярного у виборців Литвина закону.

Борис Кушнірук, 46 років, економічний експерт, член Центрального проводу Української народної партії:

— Якщо відкинути емоційність тексту, то можна сказати: тут "литвинівці" праві і водночас не праві. Чому не праві?

По-перше, факт махлювання під час голосування за закон про мови у першому читанні очевидний. Багатьох депутатів не було в залі, але їх картки голосували. У нас уже став нормою вислів, який для всіх іноземців дивний: кількість проголосованих карток. При цьому неважливо, був народний депутат на робочому місці чи ні. А голова Верховної Ради Литвин освячує це все, коли подає такі законопроекти на підпис президенту.

По-друге, як на мене, інформація про плани опозиції дуже легко потрапляє до влади. Бо серед опозиціонерів вистачає тих, кого називають "стукачами". У даному випадку влада зробила хитрий хід — організувала голосування картками "тушок" у секторі Народної партії. Таким чином, "литвинівці" наче й не голосували, але зробили так, щоб закон пройшов.

У чому Народна партія права? Ніхто, крім опозиції, не винний, що провела до парламенту близько 30 людей, які проголосували за мовний закон. Чому так відбулося? Бо БЮТ набрав у список цих людей за гроші, і ті проголосували з точки зору інтересів їхніх грошей, а не передвиборних обіцянок чи програми.

Зараз ви читаєте новину «"Литвин відчуває наслідки мовного закону для себе"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути