Ексклюзиви
четвер, 02 серпня 2012 09:37

"Литвин підняв лапки і все здав". Народна партія боїться виставити список

Автор: малюнок: Дмитро Скаженик
 

Трьох депутатів Народної партії — Ігоря Шарова, Катерину Ващук та Олега Зарубінського — внесли до списку Партії регіонів. Вони призупинили своє членство в Народній партії. "Таким чином ми можемо посилити позиції партії", — каже лідер "народників" спікер Володимир Литвин. Його політична сила не висуватиме свого виборчого списку, вирішили на з'їзді у вівторок.

— Перехід "литвинівців" до списку "регіоналів" — це банальна, цинічна плата за те, що робила партія Литвина, — каже 53-річний Олексій Гарань, професор кафедри політології Києво-Могилянської академії. — Два роки вони були фактично співучасниками конституційного заколоту — формування більшості в неконституційний спосіб. Потім члени фракції Литвина були серед тих, хто підписав подання до Конституційного суду з приводу конституційної реформи. Фактично, "народники" виявилися не партією, а структурою без чіткої ідеології, яка об'єднана бажанням її представників перебувати у стінах парламенту.

Входження до списку "регіоналів" погодили з Литвином?

— Так. Литвин підняв лапки і все здав. Не вперше. Пам'ятаємо цілу низку ключових законів, які приймали з відвертим порушенням — про Кабінет Міністрів, про бюджет, голосування чужими картками, недотримання процедури обговорення. Ну, і гра Литвина навколо мовного закону відповідала інтересам Партії регіонів.

Чому Литвин підписав мовний законопроект?

— Коли Литвин подав заяву про відставку, багато хто казав, що це звичайна гра на публіку. З одного боку, йому було вигідно показати виборцям, що він хоче захистити мову. З іншого, Партія регіонів показала, що були певні неузгодженості, і їх виправили на позачерговій сесії. Мовляв, тепер законопроект можемо підписувати.

Литвин міг чітко вказати на порушення при ухваленні закону і вимагати проходження його за повною процедурою. Тоді процес був би зірваний. Можливо, на Литвина тиснули: "Ти підписуй, а ми тобі не будемо ставити палки у колеса". В результаті Литвину залишили місце на виборах у мажорному окрузі на Житомирщині.

Як вплине підписання Литвином мовного закону на рейтинг спікера?

— Це матиме значення для людей, які слідкують за політикою. Соціально-економічна ситуація в селах тяжка. Людям не вистачає елементарного. Тож перевагу на виборах матиме той, у кого є адміністративний ресурс і гроші.

Яка подальша доля Литвина та його партії?

— Народна партія навіть боїться виставляти свій список. Це повний провал у політиці. Вони ганебно розписалися у власній непрофесійності та моральній нездатності.

Литвину важливо просто потрапити до парламенту. Якщо у "Регіонів" не буде переваги, а влада формуватиме більшість за рахунок мажоритарників, можливо, Литвин знадобиться. Адже політика Партії регіонів — це витягування дискредитованих постатей і просування їх на перший план. Ківалова чи того ж Чечетова. А якщо Янукович отримає перемогу, він просто спише Литвина з рахунків.

Чому Народна партія просто не злилася з "регіоналами", як Тігіпко?

— Тігіпко отримав на виборах третій результат, мав електоральні перспективи, намагався дистанціюватися від влади. Тобто був потенційним опонентом. Владі було важливо його перетравити. Загрози з боку Литвина навіть не існувало.

Зараз ви читаєте новину «"Литвин підняв лапки і все здав". Народна партія боїться виставити список». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

43

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути