Ексклюзиви
четвер, 28 липня 2011 07:00

Лікар витрачає по 15 хвилин на одного пацієнта

 

Більшість українців хочуть мати хорошу фізичну форму, проте дві третини не займаються фізкультурою чи спортом. Такі дані опитування наводить соціологічна компанія "Ресерч енд Брендінг ґруп".

— Люди лінуються взяти гантелі в руки, хоч хворіти нині дорого. Не обов'язково витрачатися на абонементи в басейни чи фітнес-зали. Від пішої прогулянки теж велика користь. Але більшість воліють лежати на дивані, — каже доцент кафедри кардіології Національної медичної академії Ірина Давидова, 65 років.

Раніше держава компенсувала втрату здоров'я на виробництві безкоштовними групами оздоровлення, спортивними секціями. Зараз працівника ніхто не заохочує до занять спортом. У Європі профілактика хвороб становить 40 відсотків медичного бюджету. У Росії на запобігання захворювання витрачають 8 відсотків. У нас, думаю, цифри такі ж, якщо не гірші. Тому повернути здоров'я після інфаркту, інсульту, нападів стенокардії й різних ускладнень майже неможливо. Бо вже пізно вчити, що треба більше ходити, плавати й менше їсти.

Лікарі мають повернутися до профілактики. Зараз діє норма — 15 хвилин на прийом одного пацієнта. Так мало часу не виділяють ніде у світі. Треба, щоб лікар мав час поспілкуватися з пацієнтом, розповів, як підтримувати себе у добрій фізичній формі. Але доки наші політики продовжуватимуть лікуватися за кордоном, нехтуючи вітчизняною медициною, змін у галузі годі чекати.

Зараз ви читаєте новину «Лікар витрачає по 15 хвилин на одного пацієнта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути