Ексклюзиви
вівторок, 03 січня 2006 19:07

Ліси порідшають на 15 мільйонів ялинок

 

Цього року працівники Державного комітету лісового господарства розраховують продати близько п"яти мільйонів ялинок. Але припускають, що вдвічі більше буде продано поза межами легальних ялинкових базарів.

Традиційно найбільшими покупцями новорічних дерев є Київ і великі обласні центри — Харків, Донецьк, Дніпропетровськ. У столиці найпопулярнішими місцями нелегальної торгівлі ялинками стали станції електропоїздів. Особливо ті, куди щодня прибувають потяги з поліських районів Київщини, Житомирщини та Чернігівщини.

У Старосамбірському районі лісові господарства охороняють бійці "Беркута"

На запитання, чи не вважає вона себе порушником, 48-річна Ярослава Окуневич категорично хитає головою. Вона вже три роки безробітна. Каже, що коли влітку ще якось можна перебиватися з торгівлі городиною та молоком, то під Новий рік ялинки стають чи не єдиними годувальниками для багатьох поліщуків. За ходку Ярослава привозить до столиці п"ять-сім деревець. Інколи щастить уторгувати до 100 гривень за день.

— Рубати здорові дерева безглуздо, — каже Євген Шокало, 43 роки, з громадського об"єднання "Любов землі". — Зрозуміло, що біля кожної ялинки  міліціонера не поставиш. Треба якось змінювати ставлення людей до природи. Скажімо, популяризувати красу хвойного дерева та показувати, що трапляється там, де повирубували ліси. Тоді зменшення попиту може зменшити і пропозицію.

Він розповідає про російський досвід. Хоча там лісові запаси виглядають безмежними, у Росії продавців незаконно зрубаних ялинок штрафують на 1000 рублів (200 грн). Інші наші сусіди — поляки запозичили досвід західних країн: обприскують дерева нешкідливою, однак смердючою у кімнатних умовах речовиною.

А на Львівщині таки вирішили поставити міліціонерів. Старосамбірська райрада ухвалила рішення, що до Різдва лісові господарства охоронятимуть бійці "Беркута". Бо лише з початку грудня місцеві ліси порідшали на 50 тис. хвойних дерев. А правоохоронці йти на конфлікт з односельцями не хочуть.

З такою практикою не погоджується 53-річний Олександр Єлізаров з Києво-Святошинського лісництва. Він каже, що його колеги обходяться без допомоги міліціонерів. З 15 грудня штраф за незаконно зрубане дерево зріс до 110 грн 50 коп. Олександр Єлізаров стверджує, що й кумівства в них немає. Попався — заплати.

На столичному ринку "Відрадний" уже кілька років обгороджені спеціалізовані ялинкові базари працюють поряд із нелегальними контейнерами з ялинками.

Штраф за незаконно вирубане дерево зріс до 110 гривень 50 копійок

— Нелегали нам не конкуренти, — не переймається 51-річна Антоніна Суніцина, продавець ПП "Новорічні вогні". — У принципі, ціна майже однакова — від 10 до 18 гривень за метр. Однак у нас більший асортимент, який щодня оновлюється. Тому в нас покупців більше.

Цього року, каже Антоніна, лісгоспи пропонують сосну звичайну, сосну кримську, ялину і ялицю. Однак виторги нижчі, ніж торік.

Екологи вважають, що обсяги продажу новорічних дерев зменшуються через те, що люди більше купують штучні ялинки. Або ж задовольняються лише гілками. Проте штучна ялинка не по кишені для більшості українців. У "Будмайдані", де штучних дерев — понад двісті різновидів, метрова коштує від 100 грн, а вищі обійдуться в 300–400. Є й за 900 грн — з умонтованою кристалічною гірляндою.

Яскравий приклад альтернативного мислення демонструє моя 68-річна сусідка, пенсіонерка Галина Віталіївна. Ось уже шість років на своєму підвіконні вона вирощує колючого зеленого кактуса. Якщо його намастити ялицевою олією, добрий новорічний настрій буде гарантовано.

Зараз ви читаєте новину «Ліси порідшають на 15 мільйонів ялинок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути