Ексклюзиви
понеділок, 05 травня 2008 15:48

Квоти на експорт зерна залишаються

Напередодні Великодніх свят прем"єр-міністр Юлія Тимошенко повідомила, що уряд скасував квоти на вивезення зерна за кордон.  Світовий ринок цьому повірив і миттєво зреагував зниженням цін.

Приміром, пшениця там подешевшала до мінімальної за останні півроку вартості. Але виявилося, що сказане прем"єркою є перебільшенням. Потенційні покупці українського збіжжя за кордоном та вітчизняні зернотрейдери раділи недовго.

Холодним душем для них стала постанова Кабміну щодо подовження квотування до 1 липня — тоді вже збиратимуть новий врожай. Причому датовано цей документ тим самим днем, коли Тимошенко оголосила про скасування квот. Виходить нібито нестиковка. Але все легко пояснюється, якщо відкинути політичну лірику й дивитися на комерційні інтереси.

А тут відбувається банальне перетягування ковдри. З одного боку її тягнуть на себе власники бройлерного бізнесу, який контролюють окремі керівники аграрного міністерства. Із другого — за ковдру вчепилися потужні компанії, що постачають зерно на експорт. Кожна зі сторін переконує, що саме її позиція відповідає національним інтересам країни.

Датовано документ тим самим днем, коли Тимошенко оголосила про скасування квот

Бройлерники обіцяють за рахунок кормів із недорогого зерна годувати країну дешевою курятиною. Хоча вона у супермаркетах уже перетнула межу в 15 грн за кг й насправді здешевлення м"яса годі чекати.

Експортери закликають негайно ввімкнути зелене світло на шляху українських пшениці та ячменю за кордон. Мовляв, напередодні сільськогосподарського сезону треба вивільнити ємності елеваторів для зберігання зерна нового врожаю. Адже необхідно обробити сховища від хвороб та шкідників. Зерноторговці також наголошують, що відкриття експорту підніме ціну на колосові. А від квот програють аграрії, які притримали збіжжя, щоб продати його дорожче. Хоча та ж пшениця на внутрішньому ринку вже й так почала дешевшати — нібито через надлишок зерна. Мовляв, на початок жнив на елеваторах залишиться 7 млн т хлібних культур. На продовольчі потреби такої кількості збіжжя українцям вистачить на рік.

Торговці погрожують звернутися до міжнародних інституцій, зокрема Світової організації торгівлі, звинувачуючи уряд у неринковому втручанні.

У цьому суто комерційному перетягуванні ковдри варто згадати 2002 рік. Тоді жодних обмежень на вивезення зерна з України не було. Але перекупники скуповували у сільгоспвиробників зерно за рекордно низькою ціною — 200–250 грн за тонну. Отож, незважаючи на красиві гасла, трейдери своїми прибутками навряд чи ділитимуться із селянами. А курячий бізнес так само на словах не перший рік годує споживачів дешевим м"ясом.

Зараз ви читаєте новину «Квоти на експорт зерна залишаються». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути