пʼятниця, 18 березня 2011 10:05

Квартири дозволили відбирати за борги

Автор: фото з сайта www.glavcom.ua
  Михайло Березовчук: ”Людину можна виселити з квартири ”у зв’язку із суспільною необхідністю”
Михайло Березовчук: ”Людину можна виселити з квартири ”у зв’язку із суспільною необхідністю”

Набув чинності Закон "Про виконавче провадження". Відтепер за борг перед банками, кредитними спілками чи комунальними підприємствами у понад 10 мінімальних зарплат або 9410 грн з громадянина можуть стягнути квартиру чи земельну ділянку.

Боржник повинен звільнити житло за два тижні. Раніше на це давали два місяці. Конфісковане майно продаватимуть на аукціонах.

— В Україні досі діє Житловий кодекс радянських часів. У ньому є перелік причин, з яких людину можна виселити з квартири. Скажімо, "у зв'язку із суспільною необхідністю", якщо житло потрібне для природно-заповідного фонду, кладовищ, будівництва доріг, мостів. Новий закон передбачає стягнення боргу за рахунок будь-якого майна — телевізора, автомобіля, дачі чи квартири, — каже заступник голови громадської організації "Спілка власників житла України" 63-річний Михайло Березовчук. — Інша річ, що наші суди дуже рідко вдавалися до таких жорстких заходів, як конфіскація житла. Бо жоден суддя не хоче стати "героєм" телепередач і публікацій, де розповідатимуть, як він викинув дітей на вулицю.

Як виконуватимуть рішення суду про виселення?

— Термін виконання не так важливий. Головне — чи прийматимуть суди рішення про стягнення боргу за рахунок майна. Після цього державний виконавець може подати до суду заяву з проханням роз'яснити, як виконати це рішення, якщо у божника немає нічого, крім житла. Тоді суддя має написати окрему ухвалу на виселення боржника.

Що робитимуть з житлом боржника?

— Відібране майно оцінять і виставлять на аукціоні. Як правило, у таких торгах перемагає "потрібний" покупець.

Суд може врахувати той факт, що громадянину заборгували зарплату?

— Суддя ухвалює рішення на підставі законів і "за своїм внутрішнім переконанням", як зазначено у Цивільно-процесуальному кодексі. Враховуючи корумпованість нашої судової системи, можна сказати з певністю, що незаможні люди захиститися не зможуть.

Тарифи підвищують, якість комунальних послуг низька. Як людям захистити свої інтереси?

— 40 відсотків труб — діряві, втрати енергоносіїв і води величезні. Кошти на ремонт можна взяти з населення, якщо включити вартість капіталовкладень у тарифи. Або виділяти із державного та місцевих бюджетів. Але на всіх бюджетних крадіїв грошей не напасешся. Тому людям варто зрозуміти, що від держави і місцевої влади допомоги не буде. Руйнуватиметься їхнє житло, а не садиби чиновників. Тому треба гуртуватися в об'єднання співвласників багатоквартирних будинків, створювати ремонтні фонди і самостійно лагодити свої будинки. Якусь частину коштів зі скандалом вибивати у можновладців. Коли сили у людей розпорошені, то чиновники їх легко перемагають.

12,1

Стільки мільярдів гривень заборгували громадяни з оплати житлово-комунальних послуг, повідомляє Держкомстат. Дані на початок лютого 2011 року. Торік українці сплатили за компослуги 30,1 млрд грн, або 96,6% нарахованих сум.

Зараз ви читаєте новину «Квартири дозволили відбирати за борги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути