середа, 21 вересня 2011 05:30

Купівля валюти зміститься на "чорний ринок"

Автор: малюнок: Дмитро Скаженик
 

Національний банк запроваджує з 23 вересня 2011 року порядок обміну готівкової валюти з обов'язковим пред'явленням посвідчення особи. Пояснює, що так удосконалить порядок валютообмінних операцій і протидіятиме  легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом.

— Валютообмінні операції не можуть мати характеру відмивання коштів. Якщо відбувається заміна однієї готівкової валюти на іншу, така операція не підпадає під таку, що підлягає фінансовому моніторингу, — коментує президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко, 58 років. — Збільшення норми максимального продажу валюти одній особі протягом робочого дня з 80 до 150 тисяч гривень не вплине на обсяги обмінних операцій у банках. Якщо людина надумала продати чи купити валюту в більшому за дозволений обсязі, вона поділить цю суму на кілька частин і обміняє в кількох фінустановах.

Якщо хтось думає, що такими заходами зможуть зменшити попит на валюту, — нічого подібного, — продовжує Сугоняко. — Навпаки, через нові бюрократичні складності обміну масовий клієнт обмінних пунктів перейде у тіньовий сектор. Ризик для банків — зменшення обсягів, вигоди практично немає, а є додаткові витрати. А обсяги конвертації валют під "дахом" не зменшаться. Рахунок там на мільярди.

Фіскальні органи хочуть установити тотальний контроль над фінансовими потоками, зокрема над заощадженнями громадян, додає голова Міжнародної ліги захисту прав громадян 35-річний Едуард Багіров:

— Це абсолютно нераціональне нововведення, бо додатково ускладнює життя платникам податків. До детінізації доходів ці зміни не призведуть. Українці — не законослухняні німці. Вони обов'язково знайдуть спосіб залишити державу "з носом". Наприклад, масово "губитимуть" паспорти, на які згодом можна буде обмінювати великі суми готівкою.

Незалежний фінансовий експерт Маргарита Ормоцадзе, 30 років, називає новий порядок обміну валют незавершеним кроком до цілковитого контролю над такими операціями.

— Податкова та фінансовий моніторинг хотіли би, щоб при обміні банки вимагали у клієнтів паспорт, а не інше посвідчення особи. Але перед парламентськими виборами Нацбанк побоявся спричинити хвилю незадоволення виборців — вона була б не меншою, ніж від, скажімо, пенсійної реформи. Можливо, після виборів НБУ спробує посилити вимоги.

Зараз ви читаєте новину «Купівля валюти зміститься на "чорний ринок"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути