вівторок, 12 листопада 2019 07:00

Кремль замість воєнної кризи готує газову

— Володимир Путін зацікавлений у продовженні самітів у "нормандському форматі". Але чекає, коли умови призведуть до термінової необхідності зустрічі, — говорить прес-секретар російського президента 52-річний Дмитро Пєсков 3 листопада.

Кремль планує створити кризову ситуацію, коли зустріч лідерів Франції, Німеччини, України і РФ стане необхідною. Криза буде не воєнна, а газова. Стратегія Москви — об'єднати тему війни з газовими переговорами. На початку січня Кремль, найімовірніше, зупинить транзит газу українською газотранспортною системою. Франція й Німеччина будуть цим незадоволені. Хоча накопичених обсягів вистачить, щоб ніхто не змерз.

Росія має слабку позицію в економічних переговорах. Нафтогаз вимагає довгостроковий контракт на транзит. Його підтримує Єврокомісія. Російський газопровід в обхід України "Північний потік-2" до 1 січня запустити не вдасться. Газпрому доведеться піти на умови Нафтогазу. Якщо буде транзит українською ГТС — не буде проблем із реверсними закупівлями газу. Газпром втратить важіль тиску на Київ на 10 років. Нафтогаз рано чи пізно викачає через суди $3 млрд боргу. Вже заморожено безліч активів Газпрому в Європі. Виходу у російського монополіста немає, платити доведеться.

Газпром може виграти, тільки якщо прибере з переговорів Нафтогаз та економіку, вирішуватиме політично. Щоб президенти змішали в купу обмін полоненими й газові переговори. Повторювали маніпуляції про те, що люди завжди важливіші.

Для цього росіянам треба переконати Зеленського піти назустріч побажанням Путіна. Крім полонених, Москва може запропонувати, наприклад, дешевий газ на рік. Газпром дасть знижку. Так ми потрапимо назавжди на путінський гачок. За рік позиції України будуть уже слабкі. Транзит піде в обхід. За дешевий газ Путін зможе отримати від України добро на списання боргу.

План Кремля зрозумілий. Але яка позиція Офісу президента? Чи розуміють, що не можна змішувати політику й економіку, одночасно обговорювати війну і газ?

Зараз ви читаєте новину «Кремль замість воєнної кризи готує газову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути