пʼятниця, 29 листопада 2019 06:45

"Кремль намагається тиснути на Нафтогаз через Зеленського"

— Якщо Газпром відновить пряме постачання газу до України за цінами, нижчими від ринкових, знижку вилучатимуть до бюджету на соціальні витрати. Наприклад, для покриття субсидій, — каже 26 листопада міністр енергетики та захисту довкілля 35-річний Олексій Оржель.

Напередодні президент України Володимир Зеленський поговорив телефоном із російським лідером Володимиром Путіним про необхідність повернути зникле з українських кораблів озброєння й обладнання. Також — про новий контракт на транзит російського газу через Україну. Чинний уклали 2009-го на 10 років. Його дія завершується 1 січня. РФ прагне максимально скоротити транзит свого газу через українську територію. Для цього будує "Північний потік-2" — газопровід у Німеччину в обхід України. Київ домагається нового контракту на 10 років. Росія наполягає, щоб Україна почала купувати в неї газ. Чотири роки отримуємо його з Європи. Також чекає відмови від $3 млрд компенсації, присудженої Стокгольмським арбітражем.

— Для Кремля критично важливо забезпечити транзит газу територією України на їхніх умовах, — говорить експерт з енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп, 34 роки.

— Росіяни вимагають договору на кілька років — доки добудують "Північний потік-2". Україна відмовляється від такого сценарію. Кремль намагається впливати на Нафтогаз через президента Зеленського. Хоче перевести газові переговори у формат особистого спілкування президентів. Або у пакетні домовленості Нормандського саміту (перемовини щодо Донбасу між лідерами України, Німеччини, Франції й РФ заплановані на 9 грудня. — ГПУ).

Росіяни намагаються спокусити нас знижкою. Це маніпуляція, що була й у Харківських угодах (2010-го продовжили перебування Чорноморського флоту РФ у Криму до 2042 року в обмін на знижку від завищеної ціни газу. — ГПУ).

Президент не впливає на газові контакти між Україною та Росією, за законом. Але може тиснути на уряд і керівництво Нафтогазу. Якщо Зеленський піде на поступки Москві, компанія може відмовитися виконувати його вимоги. Частина Кабміну теж публічно виступить проти. Це призведе до політичної кризи в країні.

Ще одним гравцем є Євросоюз. Якщо Київ і Москва не досягнуть домовленостей до 1 січня 2020 року, можуть бути перебої з поставками палива до ЄС. На українське керівництво тиснутиме не тільки Путін, а й Захід.

— Заява міністра — провісник газової капітуляції, — вважає директор Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар, 56 років. — За кілька днів до розмови лідерів України та Росії Оржель заявляв про неприйнятність вимог Газпрому. Це ніяк не в'яжеться з новою позицією про можливу закупівлю російського газу напряму. З Банкової дали директиву, і міністерство намагається виправдати її в очах громадськості. Це виглядає ганебно. Не може бути мови про купівлю палива у РФ, доки росіяни не забралися з Криму та Донбасу і не виплатили Нафтогазу компенсацію за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Через найближче оточення президенту доносять ідеї, вигідні Кремлю. А він намагається їх реалізувати в Україні. Думає, "достатньо просто припинити стріляти". Але не має стратегії. І розуміння справжньої ціни такого миру. Це шлях до національної катастрофи. За часів Януковича теж виступали нібито за прагматичне економічне співробітництво між Україною та Росією. Насправді так формували економічну й енергетичну залеж­ність нашої держави. Далі Кремль почав висувати політичні умови.

1463 дні — з 26 листо­пада 2015-го Україна не купує газ у Росії. Торік його нам постачали 18 європейських компаній.

Кабмін зробив фіксовану ціну на газ в опалювальний сезон

Уряд запровадив гарантовану ціну на газ для населення — 8 тис. грн за 1 тис. кубометрів. Це дозволить запобігти тарифному стрибку в разі припинення транзиту російського газу через Україну з 1 січня 2020 року, повідомив прем'єр-міністр 35-річний Олексій Гончарук:

— Цієї зими українець буде захищений від коливань ціни на газ. У нас повне розуміння з Нафтогазом. Домовилися, що на опалювальний сезон ми цю ціну гарантуємо, — сказав. — Вона рекордно низька за останні два роки. Відсьогодні можна підключитися до програми "Гарантована ціна на газ". Це означає, що цифра у платіжках буде на рівні 8 гривень за кубічний метр протягом всього опалювального періоду.

У листопаді ціна газу для населення становить 4899 грн за 1 тис. куб. м без урахування податку на додану вартість, націнки газзбутів і транспортних витрат. Остаточний тариф у регіонах — від 6468 до 7091 грн.

Зараз ви читаєте новину «"Кремль намагається тиснути на Нафтогаз через Зеленського"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути