пʼятниця, 22 березня 2019 06:35

Кремль перебудовує проросійський простір

Автор: REUTERS
  Президент Росії Володимир Путін тисне руку главі Казахстану Нурсултану Назарбаєву під час конференції із взаємодії та зміцнення довіри в Азії, Шанхай, травень 2014 року. Ліворуч — перша леді Китаю Пен ­Ліюань
Президент Росії Володимир Путін тисне руку главі Казахстану Нурсултану Назарбаєву під час конференції із взаємодії та зміцнення довіри в Азії, Шанхай, травень 2014 року. Ліворуч — перша леді Китаю Пен ­Ліюань

— Вплив Москви став основним у питанні відставки лідера Казахстану Нурсултана Назарбаєва. Росія веде гібридну війну проти Заходу. Потребує зміцнення коаліції, більшого підпорядкування союзників. Казахстан не має, що їй протиставити, — говорить експерт із міжнародної політики Григорій Перепелиця, 65 років.

— Разом із Білоруссю перебуває у воєнному союзі з РФ у рамках Договору з колективної безпеки СНД. Тому навіть якщо Москва окупує їх, Захід нічого не зробить. Якби ми пішли тим же шляхом, російські танки були б у Києві з нашої мовчазної згоди. Їхні триколори майоріли б над Верховною Радою та будівлею уряду. Уся Україна перетворилася б на Малоросію.

19 березня Нурсултан Назарбаєв склав повноваження президента. Залишився головою Ради безпеки Казахстану та керівником владної партії Нур Отан. Виконуватиме обов'язки глави держави до виборів 2020 року спікер Сенату Касим-Жомарт Токаєв.

Чим Кремль тримає Казахстан на гачку?

— Союзники Путіна — це співтовариство авторитарних режимів, якими керують посткомуністичні лідери. Ця стара гвардія зголосилася бути групою підтримки РФ за гарантії їхньої влади у країнах та особистий суверенітет. Назарбаєв домігся дозволу на економічні відносини з Китаєм і західними нафтовими корпораціями. За це вірно служив Кремлю.

Путін перебудовує проросійський простір. Хоче не тільки воєнного впливу, а й керувати зовнішньою та внутрішньою політикою цих країн, позбавити їх суверенітету. Похід на Україну не підкорив нашу державу. Кремлю потрібні нові перемоги, збирання "русских земель". Після зустрічі з Путіним президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що незалежність держав — відносна. Головне, мовляв, щоб народу добре жилося. Кремль вів таку ж роботу з Назарбаєвим. Наполягав на відставці. Обрали проміжну компромісну модель. Назарбаєв очолює Раду нацбезпеки й оборони. Їй передають частину повноважень президента у галузі зовнішньої та безпекової політики. Назарбаєв усунувся від влади, але зберігає вплив.

Кажуть, ця відставка — така собі репетиція зміни Путіна. Він не зможе балотуватися в президенти 2024-го.

— Вийшла програмна стаття помічника президента РФ Дмитра Суркова "Довга держава Путіна". Готують суспільну думку, що без Володимира Володимировича держави бути не може. Розробляють нову форму державності з ним на чолі. Якщо піде, зруйнується вся вертикаль влади ФСБшників. Активно просувають єдину російсько-білоруську державу. Лукашенку запропонують умовну посаду, а керувати союзною країною буде Путін. Відлік його термінів треба буде вести з нуля, адже це фактично нове державне утворення.

Чим запам'ятався Назарбаєв?

— Відбудовував державність як ханство. Був ідеологом усіх євразійських проектів, які потім перебрав Путін. Був найактивнішим у створенні Євроазійського та Митного союзів (входять Казахстан, Білорусь, Вірменія, Киргизстан, Таджикистан та Росія. — ГПУ).

Вів продуману кадрову політику. Ставив на молоду національну еліту, виховував її. Зміг створити ефективні державні інститути. У Казахстані були великі корупційні скандали, але винних саджали до в'язниці.

Що може змінитися в країні після його відставки?

— Російський капітал витіснятиме китайський. Він криміналізований та слугує інтересам зовнішньої політики Кремля. Росіяни почнуть підгрібати під себе економічні ресурси — передусім нафтогазову промисловість.

2020-го президентом залишиться Касим-Жомарт Токаєв?

— Він лояльний до Назарбаєва та Кремля, має хорошу західну освіту. Але це перехідна фігура. З огляду на азійські політичні традиції, на виборах екс-президент просуватиме когось із родичів. Можливо, доньку (старшу, Дарігу, 20 березня обрали спікером парламенту. — ГПУ). Щоб розвинути династійність влади. Але може втрутитися Москва.

Того ж року будуть вибори у Білорусі. Путін не хоче бачити більше на посаді й Лукашенка.

Як ці зміни вплинуть на Україну?

— Казахстан у клітці союзу з Росією. Ми намагаємося покинути пострадянський простір. Війна пришвидшує цей процес. Через російський тиск у взаєминах із Казахстаном обмежуємося мінімальними промисловими зв'язками. З часом і вони зникнуть. Кремль закриє усі шлюзи.

Зараз ви читаєте новину «Кремль перебудовує проросійський простір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути