Ексклюзиви
четвер, 22 квітня 2021 07:40

Кремль морально готує суспільство до війни

Генеральний штаб у 2017–2018 роках відпрацьовував можливі варіанти відкритої агресії Росії проти України. Вони є в документах стратегічного планування. Наші війська проходили їх на на­вчаннях.

Особливістю теперішньої ситуації може бути початок бойових дій Ро­сією без створення угруповань і розгортання додаткових елементів систем військового управління та ураження. Генштаб РФ це відпрацьовував під час навчань "Центр" і "Схід".

Може бути безліч "цікавих" варіантів застосування російських військ і сил, відмінних від класичного розуміння воєнного мистецтва. У лютому я попередив керівництво Збройних сил, що росіяни почали інформаційно-психологічну операцію проти України. За досвідом вона триває до двох місяців як підготовча фаза. Зараз вже йде перехід в активну. Росіяни брязкають зброєю біля українських кордонів і в Криму. Наростає агресивна риторика в медіа. Триває пропагандистська накачка російського населення. Кремль морально готує суспільство до війни.

9 травня в Росії відбудеться парад — вершина мілітаристського угару. Можливо, будуть загострення на Донбасі чи провокації на межі з Кримом. Водночас 30 років незалежності України в серпні цьогоріч — дата не тільки для нас. Володимир Путін патологічно прив'язаний до символічних дат.

Влітку кількість варіантів російської агресії може зрости неймовірно. Треба провести безліч прихованих комплексних заходів, щоб ввести ворогів в оману. Протидіяти агресії в політичній, інформаційній, дипломатичній, військовій і економічній сферах. Це довго, нудно й потребує масу стратегічних, аналітичних та інтелектуальних рішень. Також фінансових і матеріальних ресурсів держави і надлюдських зусиль.

Не впевнений, кому зараз це потрібно в державі, окрім Збройних сил. Партнери зі Сполучених Штатів і Північноатлантичного альянсу дали чіткий сигнал: хлопці, все серйозно, робіть щось.

Зараз ви читаєте новину «Кремль морально готує суспільство до війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути