Ексклюзиви
середа, 28 листопада 2012 00:00

Краще їсти картоплю, ніж ковбасу

Українці не замислюються, що вони споживають. Надміру їдять ковбаси, сосисок, цукру, хліба. Натомість мало фруктів, овочів, риби, зауважує голова Асоціації дієтологів України Олег Швець, 41 рік. Неправильний раціон спричиняє хвороби.

— У неправильному харчуванні не винна економічна ситуація. Навіть заощаджуючи,  можна вживати здорову їжу. Ковбаса та морська риба співставні за ціною. Але люди купують більше ковбаси, а не риби.

86 відсотків смертей в Україні пов'язані з неінфекційними захворюваннями — серцево-судинними, раком, діабетом, хронічними недугами органів дихання. Від цих хвороб щороку помирають понад 400 тисяч українців. Це пов'язано з чотирма факторами ризику: куріння, алкоголь, нездорове харчування та низька фізична активність. Якщо змінити такий спосіб життя, ризик захворіти падає в рази.

Правильний раціон становить так звана харчова тарілка, розділена на чотири частини. На одній розміщені овочі, на другій — фрукти, третій — злаки, четвертій — білкові продукти, бажано більше риби або нежирного м'яса. У середині цієї тарілки якийсь молочний чи кисломолочний продукт. Так треба харчуватися тричі на добу. Більше споживати овочів і фруктів. Потрібно обмежувати кількість продуктів із високим вмістом солі, цурку та жиру. Українці їдять багато хліба, у ньому чимало солі. Любов до кондитерських виробів також треба обмежувати.

Дослідження показують, що українці з кожним роком вживають більше м'яса. Проте вони віддають перевагу дешевій курятині. Зовсім мало їдять яловичини, яка значно корисніша. Багато споживаємо картоплі. Порівняно з гречаною кашею картопля містить більше крохмалю й менше необхідних харчових волокон. Але краще їсти картоплю, ніж ковбасу.

Не дуже важливо, як поєднувати харчі під час їжі. Якщо людині нічого не робиться після вживання огірків із молоком, нема нічого страшного в цьому поєднанні. Організм сам знає, що йому добре, а що зле. Є дискусії щодо часу прийому їжі. Поширене правило — не їсти після 18.00. Але не всім це підходить, бо у кожного свій ритм життя. Головне, нічого не вживати за 2 години до сну.

Зараз ви читаєте новину «Краще їсти картоплю, ніж ковбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути