пʼятниця, 11 січня 2013 00:00

Кожара виступав у стилі радянського чиновника

Кожара виступав у стилі радянського чиновника

Призначення нового міністра закордонних справ Леоніда Кожари поки що не дає підстав очікувати якісних змін української зовнішньої політики. Кожара, як і його попередник Костянтин Грищенко, уражені радянською провінційністю.

Джерело слід шукати в тому, що лише невелика частина української політичної еліти говорить англійською, а ще менше — навчалися на Заході й інтелектуально інтегровані в західну культуру. Однак і простого знання англійської недостатньо, щоб позбутися радянських комплексів.

Вашингтон і Брюссель вважали Грищенка пихатим і цинічним. Під час минулорічного візиту до Вашингтона його поведінка була неадекватною. Під час зустрічі з держсекретарем Гілларі Клінтон і обіду Грищенко постійно всіх перебивав. У тому числі й своїх міністрів.

У 1990-х Кожара обіймав посаду першого секретаря політичної секції посольства України у Вашингтоні. Ті, хто зустрічався з ним, були переконані в його патріотичності та проєвропейськості. Проте, як і багато чиновників часів Кучми, він суттєво змінився після помаранчевої революції. Наведу промовистий приклад.

Протягом останнього десятиліття лише чотирьох українців — усіх англомовних — запросили до участі в програмі "БіБі-Сі "Гардтолк": Григорія Немирю, Євгенію Тимошенко, Олега Рибачука, колишнього главу Секретаріату президента Ющенка, та Леоніда Кожару. З усіх чотирьох лише перші два дали успішні інтерв'ю, оскільки мали західну освіту та розуміли, як відбувається політика на Заході. Рибачук і Кожара давали слабкі відповіді. Кожара, за словами працівника його штабу, був такий самовпевнений, що навіть не вважав за потрібне підготуватися до розмови.

В інтерв'ю "Бі-Бі-Сі" Кожара в стилі радянського чиновника відкинув усі звинувачення у згортанні демократії в його країні. Зокрема відмовився обговорювати критичну заяву ОБСЄ, щодо останніх парламентських виборів. Запевнив, що Тимошенко ув'язнили за рішенням політично незалежного суду і зауважив: "Україна зараз близька до Європи як ніколи. Влада самовіддано бореться з корупцією". На що ведучий "Бі-Бі-Сі "Гардтолк" відреагував словами: "Але це всього лиш фантазія!". Потім процитував слова західного експерта Ендрю Вільсона, що в Україні не недосконале правосуддя, а його повна відсутність.

Картину доповнили примари совкових уявлень про теорії змови, прикладом яких стали твердження Кожари, ніби критика останніх парламентських виборів в Україні колишнім послом США в Україні Стівеном Пайфером є лише "політичною заявою". Зрештою Кожара сказав, що Україна є взірцем демократичного прогресу на теренах колишнього СРСР, за винятком країн Балтії. Хоча насправді Грузія та Молдова досягли більших успіхів у демократичному розвитку та демонструють більшу відданість європейським цінностям. Обидві держави підпишуть угоди про асоціацію з ЄС уже цьогоріч.

Найабсурднішою ж тезою неорадянських міністрів є те, що європейська інтеграція має відбуватися без жодного зовнішнього втручання у внутрішні справи України. Хоча приєднання до будь-якої міжнародної організації — СОТ, ЄС, Митний союз чи навіть отримання допомоги МВФ — неодмінно потребуватиме від України поступитися частиною суверенітету.

Кожара, як і його попередник Грищенко, не розуміє потреби обговорювати критику демократичних прорахунків України з боку Заходу. Необхідність хоча б час від часу визнавати обґрунтованість таких закидів. Для тих, хто справді хоче приєднатися до ЄС, це стало б суттєвим кроком уперед.

Аби не повторити невдалий шлях свого попередника, Кожара повинен усвідомити важливість чотирьох пунктів.

По-перше, Україна не є геополітично важливою країною і ніколи не буде сприйматися на зразок Росії, що має ядерну зброю і є енергетичним гігантом.

По-друге, стара українська гра сидіння на двох стільцях — Росія і Захід — завершилася.  Треба обрати між інтеграцією в СНД та Європу, яку можна здійснити лише в разі виконання третього і четвертого пунктів.

По-третє, необхідно підписати нову угоду з МВФ і виконати поставлені вимоги, щоб продемонструвати готовність України здійснювати реформи.

По-четверте, слід звільнити Тимошенко, Юрія Луценка та інших політичних в'язнів і дозволити їм безперешкодно брати участь у політичному житті країни.

Якщо Кожара усвідомить зачущість вищевказаних пунктів, Україна може знову повернутися на європейський шлях. Ні — новий міністр закордонних справ буде такий же неуспішний, як і його попередник.

Зараз ви читаєте новину «Кожара виступав у стилі радянського чиновника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути