середа, 07 листопада 2012 09:17

"Корупція в системі культури та спорту надзвичайно поширена"

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

— У земельних питань корупція була найбільша, — розповідає керівник представництва міжнародної організації з боротьби з корупцією Олексій Хмара, 31 рік. — Але прийшла економічна криза, інтерес до землі впав і рівень корупції зменшився. Однак 2013 року вона повернеться на докризові показники, бо знімають мораторій на продаж землі.

Значні корупційні кошти — також у секторі державних закупівель, розпорядження майном, дозвільних процедур, будівництві та житлово-комунальній сфері.

Великі хабарі у державних закупівлях будь-чого називають відкатами. Це коли частина державних грошей, які посадовці виділили певній фірмі на придбання товарів чи послуг, повертаються чиновникам у вигляді хабара. Зараз "відкати" становлять 20-30 відсотків вартості закупівлі. У фармакології та будівництві сягають 50 відсотків.

Різновид хабарів — завищення цін на товари, технічне оснащення, що їх купують для держструктур. Наприклад, для відомства орендують автомобілі. Ціна машин у автомобільному салоні може бути вдвічі менша, ніж оренда за пару років. Різниця між офіційною та реальною вартістю йде комусь у кишеню.

Корупція розквітає у всіх галузях. Дуже великі хабарі платять компанії, які отримують від держави дозвіл на розробку родовищ або реєстрацію якогось медичного препарату. Рідко говорять про корупцію в системі культури, хоча там вона надзвичайно поширена. Наприклад, керівник державного театру "забиває" в бюджеті наступного року 100 тисяч гривень на фінансування творчого колективу. Не всі здатні добитися таких грошей від держави, тому директор повинен "поділитися". Як мінімум 30 тисяч гривень підуть "нагору" чиновникові. 20-30 відсотків кошторисів крадуть, коли будують чи ремонтують заклади культури. Працюють неякісно. Роботи ведуть замість року — три. Президент чи прем'єр відкриває новий театр, а за місяць приміщення треба лагодити.

Надзвичайні можливості для корупції — в спортивній галузі. Спортсмени постійно тренуються, триває підготовка до змагань. Однак коштами на це розпоряджаються чиновники, маніпулюють ними як заманеться. На цьому тлі здобутки наших олімпійців — справжній подвиг. Упевнений, коли планують щось будувати для спорту чи культури, то лише щоб украсти грошей.

Красти легше на місцевому рівні, бо це не так помітно. Тому чиновники мерій та обласних державних адміністрацій "піднімають бабло" частіше за міністрів. Біда для місцевих посадовців, що частину грошей треба віддавати "нагору" — подякувати міністру, керівнику столичного комітету чи агентства.

Цупити в Україні легко. Громадяни або бояться, або не вміють контролювати ці процеси. Наша організація виступила з ініціативою, щоб інформація про всі відрахування з держказначейства стали публічною. Навіть у Казахстані та Вірменії можна простежити через інтернет у реальному часі, скільки і куди пішло грошей з держбюджету.

Найбільші хабарі за 2002-2012 роки, млн грн

336 - На Київщині, за дозвіл на будівництво котеджного містечка

42 - У Криму, за  право оренди землі під розважальний комплекс і готель

12 - У Криму, за організацію митниками фіктивного відшкодування ПДВ за фіктивний імпорт цукру

10 - На Хмельниччині, за дозвіл на будівництво

7 - На Київщині, за земельну ділянку під забудову

5,7 - У Донецьку, за продаж промислового комплексу ціною 300 тис. грн на безальтернативній основі

5,6 - На Київщині, за виділення земельної ділянки під забудову

4,6 -  У Києві, за відкликання позову Міноборони за розірвання договору з фірмою на будівництво житла для військовослужбовців

4,4 - На Чернігівщині, за виділення землі під господарство

4 - У Києві, за виведення тимчасової адміністрації з кредитного товариства

 

Зараз ви читаєте новину «"Корупція в системі культури та спорту надзвичайно поширена"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути