середа, 07 грудня 2011 07:15

"Корумповані до шнурків, до шкарпеток"

Головний тренер луцької "Волині" 58-річний Віталій Кварцяний розповів про футбольне суддівство після матчу прем'єр-ліги проти харківського "Металіста", який його команда догравала вдев'ятьох і поступилася 3:1.

— Ми весь час даємо бодай півгравця до збірної. Хочемо народжувати Блохіних. Але як ми будемо давати, якщо нас шарашать щоматчу? 19 ігор — ми жодного пенальті в чемпіонаті не били. Вісім–десять вилучень — відсотків 50 поєдинків граємо вдесятьох.

Я просив суддівський комітет: не чіпайте Кварцяного. Я ж знаю все: кому дають, коли, скільки, хто отримує, за що. Інспектори, делегати, перелякані бічні судді — всі. Корумповані взагалі до шнурків, до шкарпеток. Вони геть деформують тренерську роботу. Взагалі скоюють кримінальний злочин.

Колись самі судді у футбол грали. А в нас? Здобувай ліцензію — і йди собі суди. Їм треба дати пограти два-три роки у другій лізі, півтора — в першій і бодай рік — у прем'єр-лізі. А в нас: Грисьо-тато судив, і син судить (Ярослав і Юрій Грисі — футбольні судді. — "ГПУ"). І таке саме знущання чинить, як і раніше. Ти тренуєш і нічого не можеш вдіяти.

Виходить оце мурло — до гри в костюмі, у краватці, солідний, наче прем'єр-міністр, — і починає керувати. І ти виглядаєш приниженим, ображеним за те, що працюєш і хочеш щось зробити.

Суддя каже: стояти! Твій номер 16-й (у турнірній таблиці. — "ГПУ"). Ти винен лише тим, що хочеться нам їсти. А їсти хочуть добряче, бо ж судді.

У федерацію зайдіть — там чоловік 50 сидить. І в усіх одне на умі — як гроші дістати. Додаймо їм тисячу доларів до заробітку, 2, 3, 8... Їм 20 дай — це лише на шнурки. А клуби ж платять ці гроші. І йдеться про величезні гроші.

Я написав це все в листі. Він лежить у мене в сейфі. Якщо мене вб'ють, усі прочитають, що там написано — кому дають, які клуби дають, скільки дають. Тож пізно вбивати.

Хочу сказати суддівському комітету, розумним, симпатичним людям у чудових костюмах за великі гроші, в сорочках, краватках, — ви дивіться, щоб ви не поміняли їх на що-небудь. На якусь іншу сорочку, робу.

Погляньте лише на матч "Сток Сіті" — "Динамо". Як арбітр судив? Там же можна було 100 штрафних дати. Але в Англії його б з'їли, якби він їх дав. Я своїм гравцям кажу: упав — вставай, грай. 5:0 ведемо, 10:0 програємо — вставай! Не ганьбися. Жінки сидять, коханки, діти, тати, мами — тобі хіба не соромно? Мужиком будь! Вони лежать. Соромно дивитися.

В Англії суддя, якщо буде свистіти постійно, — там повний стадіон, люди вибіжать, його затопчуть, він судити не буде. А у нас суддя не встигає за гравцями. Свисток, починає "жовті" давати, передихне. У нас без динаміки футбол — суддя вирішує, він зупиняє розвиток футболістів.

Зараз ви читаєте новину «"Корумповані до шнурків, до шкарпеток"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути