пʼятниця, 16 березня 2012 00:30

Королевську виключили з БЮТ через страх конкуренції?

Автор: фото надане прес-службою наталії королевської
  Нардеп Наталія Королевська каже, що її політична сила перебуватиме в опозиції та робитиме все, щоб Юлія Тимошенко була на волі
Нардеп Наталія Королевська каже, що її політична сила перебуватиме в опозиції та робитиме все, щоб Юлія Тимошенко була на волі

У середу, 14 березня, фракція "БЮТ-Батьківщина" поменшала на трьох народних депутатів. На фракційному засіданні "бютівці" виключили зі своїх лав Наталію Королевську та винесли догану її однопартійцю Євгенові Суслову. Згодом Євген написав заяву про вихід із фракції. До нього приєднався ще один депутат — Олексій Логвиненко.

У керівництві БЮТ кажуть, що виключили Королевську за порушення фракційної дисципліни. Точніше — за те, що вона не проголосувала за включення до порядку денного Верховної Ради проектів постанов про заходи щодо реалізації рекомендацій та вимог Парламентської асамблеї Ради Європи.

— Королевську попереджали ще в січні. Вона систематично не виконувала рішення фракції. Учора не проголосувала за негайне виконання рішень ПАРЄ, — відповідає голова фракції "БЮТ-Батьківщина" Андрій Кожем'якін на запитання журналістів про причини виключення.

Королевська говорить журналістам:

— У день голосування в мене вкрали картку, і довелося подати заяву, щоб зробили дублікат. Також я направила листа спікеру Володимирові Литвину, щоб мій голос за ці проекти зарахували.

Вона вважає зникнення картки та виключення з БЮТ спланованою провокацією:

— Я чудово розумію, що керівництву фракції Блоку Юлії Тимошенко, партійним функціонерам набагато легше боротися зі мною, зі своїми колегами, ніж із режимом Януковича. Нам не по дорозі з тими людьми, які узурпували сьогодні фракцію, намагалися взяти під повний контроль БЮТ, із тими, хто хоче мати монопольне право говорити від імені опозиції.

Її однопартійці згодні, що керівництво БЮТ спровокувало таку ситуацію.

— Я написав заяву, оскільки не підтримую подвійних стандартів, які фракція неодноразово демонструвала, — каже Євген Суслов. — Це було продемонстровано сьогодні, а також тоді, коли було звільнено Івана Кириленка з посади голови фракції. Це було продемонстровано голосуванням за закон про вибори. Сьогодні було зруйновано Блок Юлії Тимошенко.

Депутат Олексій Логвиненко порівнює виключення Королевської з лав БЮТ із діями влади стосовно Тимошенко:

— Юлія Володимирівна закликала до зміцнення й об'єднання опозиційних сил. Фактично довели, що найяскравіший молодий політик не може перебувати у фракції, оскільки становить конкуренцію партійним функціонерам. В українському політикумі спостерігається дуже небезпечна тенденція: одні люди садять за ґрати найяскравішого політика-жінку, інші люди виключають із фракції найяскравішого політика-жінку. Мені не хотілося б думати, що цілі цих людей збігаються, однак є певна аналогія, і ситуація така, яка є.

Політичний експерт Вадим Карасьов вважає: виключення Королевської з фракції сталося через те, що керівництво "БЮТ-Батьківщина" боїться конкуренції:

— Очевидно, що Кожем'якін і Турчинов хочуть керувати фракцією, партією і виборчою кампанією самостійно. Більше того, становище засвідчило, що не тільки у владі, а й в опозиції ніхто не хоче терпіти біля себе яскравих особистостей, нових лідерів. І на їхню адресу сиплються погрози і різні підозри. Тепер можна говорити про те, що програла опозиція в цілому. Очевидно, що вона не може згуртуватися, об'єднатися і виступити єдиним фронтом проти влади. Більш того, ця ситуація ставить під питання демократичність опозиції. Адже для того, щоб вигравати вибори, необхідно продемонструвати інші підходи і інший рівень дій, ніж влада. І на прикладі виключення Королевської з фракції БЮТ ми бачимо: поки що наша опозиція до цього не готова.

На запитання, що робити далі, Королевська вже знає відповідь. Каже, що політичне завдання партії залишилося без змін:

— Ми перебуваємо в опозиції до чинного режиму — режиму Януковича та робитимемо все, щоб Юлія Тимошенко була на волі. Наступного тижня проведемо з'їзд УСДП, де чітко визначимо формат участі партії в парламентських виборах 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «Королевську виключили з БЮТ через страх конкуренції?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути