Ексклюзиви
пʼятниця, 28 грудня 2012 05:00

"Королевська збиратиме негатив замість Тігіпка"

Автор: фото з сайта www.politorg.net
  Сергій Таран: ”Арбузов — людина непублічна. У нього немає ні харизми, ні достатнього рівня уявлення про економіку”
Сергій Таран: ”Арбузов — людина непублічна. У нього немає ні харизми, ні достатнього рівня уявлення про економіку”

Склад нового уряду свідчить про подальшу концентрацію влади в руках "сім'ї" президента. Більшість олігархів і навіть лідерів Партії регіонів опиняються поза доступом до найбільших ресурсів, вважає політолог Сергій Таран, 43 роки:

— Цей Кабінет Міністрів буде перехідний, — каже. — Його задача — передати повноваження представникам "сім'ї" президента, яку зараз представляють перший віце-прем'єр Сергій Арбузов, голова МВС Віталій Захарченко, міністр фінансів Юрій Колобов. І десь через півроку Арбузова вже зможуть призначити главою уряду.

Чому президент йому так довіряє?

— Арбузов дуже зручний Януковичу, бо не пов'язаний із будь-якою групою в Партії регіонів. Він зобов'язаний своєю кар'єрою особисто президенту. Важливо також, що у нього немає політичних амбіцій.

Які основні риси Арбузова?

— Він — людина непублічна. У нього немає ні харизми, ні достатнього рівня уявлення про економіку. Його ініціатива про запровадження податку на продаж валюти свідчить, наскільки людині не важливо, як її сприймають.

Як на посаду міністра соціальної політики потрапила лідерка "України — Вперед!" Наталія Королевська?

— Вона добре впоралася з роллю технічного кандидата під час парламентської кампанії. Виступала як сила, що зсередини підриває "Батьківщину", а потім відбирає в неї голоси. Тепер Королевська збиратиме негатив соціальної політики замість Сергія Тігіпка. Їй віддали сферу, де вона ніяк не виконає свою передвиборну обіцянку "зарплата — тисяча євро, пенсія — 500".

Чому міністрами соцполітики стають мільйонери — Тігіпко, Королевська?

— У нас на посади призначають не за професіоналізм. Значно важливіше мати потрібні зв'язки, бути лояльним президенту, основним олігархам.

Міністра освіти Дмитра Табачника та міністра оборони Лебедєва називають ставлениками Кремля.

— Табачник є таким однозначно. Він особливо це і не приховує. Щодо Павла Лебедєва, то його призначення — загадка. Все стане явне після перших його кроків. У нас ненормальна традиція, що міністрами оборони стають люди, пов'язані з Росією. Минулого разу — Дмитро Саламатін, який до 2005 року був громадянином Росії. Тепер — Лебедєв, який там народився.

Яким чином вони можуть відстоювати інтереси Москви?

— Табачник активно просуває російські погляди в підручники і систему викладання. Це має ефект. А міністр оборони контролює армію, зброю, військове майно.

Що зміниться у зовнішній політиці з новим міністром Леонідом Кожарою?

— Нічого. І Кожара, і колишній голова МЗС Костянтин Грищенко мають однакове уявлення про зовнішню політику: офіційно — євроінтеграція, на ділі — нічого для цього не робити.

Однак проблема зовнішніх відносин не в особистості керівника Міністерства закордонних справ, а у внутрішній ситуації. А тут усі питання — до президента.

Зараз ви читаєте новину «"Королевська збиратиме негатив замість Тігіпка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути