вівторок, 28 лютого 2012 10:27

"Контролювати підрахунок голосів мали б по троє людей на дільниці"

Автор: фото: Наталія Чубенко
  Олександр Палій: ”Якщо до президента не доходить інформація, то це на руку опозиції — такого главу держави легше змінити”
Олександр Палій: ”Якщо до президента не доходить інформація, то це на руку опозиції — такого главу держави легше змінити”

Уповноважений Європейського комітету з прав людини Вадим Гальченко направив до Конституційного суду подання щодо одночасного балотування кандидатів у парламент за списками партій та в одномандатних округах. Вважає, що така норма закону "Про вибори народних депутатів України" обмежує реалізацію рівних виборчих прав кандидатам у нардепи за ознакою членства чи наближення до політичної партії і надає привілеї тим, хто балотується за списками.

— Скасування цієї норми — в інтересах нинішньої влади, — зазначає політолог Олександр Палій, 37 років. — Опозиція могла б отримати перевагу за можливості одночасного висунення кандидатів за списками і по мажоритарці. Тепер команда Януковича намагається облаштувати все таким чином, щоб в округах перші ролі грали кандидати-бізнесмени. А вони, як правило, зав'язані на владі.

Чому при ухваленні закону депутати не заборонили одночасне балотування?

— Це було результатом торгів між владою і опозицією. А тепер влада через Конституційний суд скасує можливість подвійного балотування. Як судді це мотивуватимуть, сказати важко. Як на мене, така норма не шкодить конституційним правам громадян чи порушує принцип рівності.

Чи можуть "регіонали" до виборів іще змінювати закон на свою користь?

— Швидше за все, так воно і буде. Якщо в Партії регіонів перед початком виборчої кампанії буде катастрофічно низький рейтинг, то можуть закон переглянути фундаментально. За прийнятного рейтингу коригуватимуть його через Конституційний суд. Його колишній член, а тепер голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал недарма назвав Конституційний суд юридичним засобом вирішення політичних питань.

Що тепер робити опозиції, якщо закон вихолостять?

— Заклик бойкотувати вибори — неконструктивний. Треба їх вигравати. А щоб знівелювати можливості фальсифікацій, опозиції потрібно мобілізувати близько 100 тисяч людей — членів комісій і спостерігачів, які мали б жорстко контролювати голосування та підрахунок голосів. Тобто по троє людей на кожну виборчу дільницю. Треба відповідально поставитися до підбору цих кадрів — щоб їх не перекупили і не перевербували.

Навіщо зараз опозиційні лідери хочуть зустрітися з президентом?

— Цим вони ставлять себе у вразливе становище. Кажуть, нібито хочуть донести до нього правдиву інформацію про стан справ у країні. Але, гадаю, Янукович усе прекрасно знає. Якщо до президента не доходить інформація, то це на руку опозиції — такого главу держави легше змінити.

Опозиціонерам треба зайнятися конкретнішою роботою — виступати з реформаторськими пропозиціями та ініціативами. Серйозно і глибоко поставитися до вироблення проектів реформування країни вже зараз. Щоб показати суспільству, що конкретно вони робитимуть після приходу до влади.

Зараз ви читаєте новину «"Контролювати підрахунок голосів мали б по троє людей на дільниці"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути