вівторок, 29 травня 2012 11:55

"Контрабанда сигарет в Україну стає дуже вигідною"

Митники жаліються, що контрабанда сигарет в Україну зростає. В середньому спроби завезти в Україну цигарки з Молдови, Росії чи Білорусі трапляються по чотири-п'ять разів на день. Митники такий наплив тютюну пояснюють різницею в цінах.

— В Україні пачка сигарет коштує 0,9 євро, в Росії — 0,6 євро, Білорусі — 0,46 євро, Молдові — 0,4 євро, — каже заступник голови Державної митної служби Степан Дериволков. — При такій різниці в цінах навіть невелика партія контрабанди сигарет може дати непоганий прибуток контрабандисту.

Високі ціни на цигарки зумовлює високий державний акциз на тютюнову продукцію в Україні, зазначають експерти. Український акциз на тютюн є одним із найвищих серед країн СНД.

— Безумовно, проблема зростання контрабанди сигарет в Україну пов'язана з високим акцизом і ціною на сигарети, — зазначає народний депутат від блоку "Наша Україна — Народна Самооборона" Ксенія Ляпіна, 48 років. — Дійсно зараз велика різниця у ціні із сусідніми країнами. Проблему ускладнюють ряд обставин. По-перше, високий рівень корупції в Україні. По-друге, брак регулювання цього питання з боку держави. По-третє, неузгоджена податкова політика із сусідніми державами.

Позафракційний депутат Тарас Чорновіл пов'язує зростання контрабанди не тільки з високим рівнем корупції, але й високим рівнем популізму в державній політиці:

— Сьогоднішня ситуація зі зростанням контрабанди та нелегального виробництва — це результат швидких популістських рішень парламенту. Також це результат антитютюнової істерії, яка почалася в Україні кілька років тому. Прийнято рішення, які несуть шкоду і суспільству, і державному бюджету. Скільки б не кричали, що це підвищення акцизу наповнить бюджет, воно врешті-решт навпаки його скоротить.

— На жаль, контрабанда сигарет в Україну сьогодні дійсно існує, — констатує народний депутат від Партії регіонів 46-річний Олексій Плотніков. — Це величезна проблема, адже ввезення будь-якого товару в країну без сплати мита — це удар по бюджету. Держава повинна підсилювати свої контрольні функції по боротьбі із контрабандою цигарок.

У податковій політиці останніх років створено всі умови для зростання контрабанди сигарет в Україну, вважає нардеп-"бютівець" Сергій Терьохін,

48 років:

— Додайте до цього розмитий кордон з тією ж Молдовою. Існують шляхи, по яких цигарки потрапляють до України в обхід митного контролю, наприклад, по Дунайському каналу. Є така проблемна зона, як Татарбунарський район в Одеській області, сусіднє Придністров'я. Звідти багато чого потрапляє в Україну, в тому числі, й контрабандні цигарки. А штраф за контрабанду в Україні доволі помірний — в середньому 1700 гривень. При високій ціні на сигарети та низьких штрафах контрабанда сигарет в Україну стає дуже вигідною справою. Тим більш у прикордонних районах, де зарплата часто не перевищує 2 тисяч гривень.

Зараз ви читаєте новину «"Контрабанда сигарет в Україну стає дуже вигідною"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути