четвер, 01 липня 2010 01:47

Конституцію можна змінити трьома референдумами

У зверненні до українського народу з нагоди Дня Конституції президент Віктор Янукович наголосив на потребі змінити Основний Закон.

— Президент говорив про поправки кінця 2004 року, які зменшили повноваження глави держави. Тоді гарант втратив право призначати і звільняти членів уряду, керівників місцевих держадміністрацій, — коментує звернення Віктора Януковича один із творців Конституції Віктор Мусіяка, 64 роки. — Тоді закон про внесення змін у Конституцію приймали у пакеті з рішенням про третій тур президентських виборів, який фактично гарантував перемогу Вікторові Ющенкові. Віктор Андрійович мав величезну надію повернути повноваження через Конституційний суд. Коли це не вдалося, він написав новий проект із розширеними президентськими повноваженнями. Тепер те саме намагається зробити і Віктор Янукович.

Деякі повноваження президента справді можна розширити. Наприклад, під його наглядом може бути створене Національне бюро розслідувань, яке встановлювало б відповідальність за злочини, скоєні можновладцями.

Президент хоче все зробити одним махом

Але розширювати повноваження заради самих повноважень немає сенсу, якщо не створено механізму відповідальності за рішення.

Голосів 300 народних депутатів для внесення зміни до Основного Закону президент не має. Тому його команда спробує спершу протягнути закон про референдум. Паралельно говоритимуть про недолугість Основного Закону після 2004-го. Самі його зміни підготують кулуарно, викинуть на референдум й іменем народу приймуть.

Але така зміна Конституції абсолютно неприпустима. Конституційний суд видав три рішення, за якими зміни Основного Закону в обхід парламенту можливі лише після трьох референдумів. На першому люди мали би погодитися з необхідністю переписати Основний Закон. На другому — із тим, щоб внести зміни шляхом референдуму. І аж на третьому — проголосувати за самі поправки. Проте президент хоче повернути собі повноваження одним махом.

Зараз ви читаєте новину «Конституцію можна змінити трьома референдумами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути