вівторок, 06 квітня 2010 18:17

Консорціум ЄДАПС готовий друкувати біометричні паспорти

Євросоюз із 5 квітня запровадив новий Візовий кодекс. Він регулює процедури та умови видачі короткострокових віз на термін до трьох місяців у консульствах країн Шенгенської зони по всьому світу. Рішення про видачу віз консульства прийматимуть упродовж 15 днів — передбачає кодекс. У разі відмови, консульські служби обґрунтовуватимуть її. Подавцю надали право відмову оскаржити.

Україна уклала з ЄС угоду про полегшення візового режиму, через це вартість візи для українців і надалі становитиме 35 євро. Візовий кодекс вимагає також надавати цифрові відбитки пальців і фото особи, яка звертається до країни Шенгенської зони по візу.

Суттєве спрощення візового режиму з Євросоюзом для українців можливе за умови впровадження електронного (біометричного) закордонного паспорта. Про це неодноразово заявляли українським чиновникам представники Євросоюзу. В Україні закордонні паспорти виготовляє консорціум ЄДАПС. Трудовий колектив підприємства звернувся з відкритим листом до президента Віктора Януковича. У листі до керівника країни пишуть, що працівники ЄДАПСу без державного фінансування, за власні кошти, розробили і вже ввели технології, які дозволять швидко запровадити електронний (біометричний) паспорт громадянина України. Прототип такого документа успішно пройшов експертизу Міжнародної організації цивільної авіації (ІКАО). Вона підтвердила це в листі NЕС 6/8 від 9 листопада 2009 року. Розроблений ЄДАПСом український електронний паспорт відповідає всім специфікаціям ІКАО та вимогам Євросоюзу, підтвердив у листі до українського підприємства генеральний секретар ІКАО Раймонд Бенжамін. ІКАО аналізувала технічні оцінки та результати тестування зразка паспорта, які їй надали сертифіковані лабораторії Європейського Союзу.

Колектив консорціуму ЄДАПС запрошує Віктора Януковича відвідати вітчизняні підприємства

Від жовтня 2009 року консорціум ЄДАПС офіційно визнаний виробником електронних паспортів та ідентифікаційних карток для працівників Міжнародної організації кримінальної поліції (Інтерполу). На Генеральній асамблеї Інтерполу в Сінгапурі в жовтні 2009-го керівництву Інтерполу видали перші електронні ідентифікаційні картки, які виготовив український ЄДАПС.

"Трудовий колектив консорціуму обурений, що деякі чиновники Міністерства закордонних справ України відвідують виробників ідентифікаційних документів у Німеччині, Франції, Ізраїлі та інших країнах із метою так званого "обміну досвідом". Чиновники ігнорують напрацювання вітчизняних виробників, а ті ж самі іноземні виробники (до яких весь час їздять українські посадовці) по всьому світу шукають будь-які можливості вивчення українських розробок у цій сфері", — пише трудовий колектив ЄДАПСу у відкритому листі до Віктора Януковича.

Незважаючи на перепони посадовців Міністерства закордонних справ, консорціум ЄДАПС готовий невідкладно виготовити електронний паспорт громадянина України, який відповідатиме всім вимогам Євросоюзу. Колектив консорціуму запросив президента відвідати підприємства, які входять до його складу, та переконатися, що ЄДАПС готовий уже завтра випускати захищені електронні документи.

Зараз ви читаєте новину «Консорціум ЄДАПС готовий друкувати біометричні паспорти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути