четвер, 08 вересня 2011 10:00

Конфлікт довкола маяків пов'язаний із кримською землею

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

Конфлікт довкола маяків між Україною і російським Чорноморським флотом пов'язаний із кримською землею, вважає директор Інформаційно-аналітичного центру "Перспектива" 54-річний  Павло Рудяков.

— Ділянки навколо маяків, зокрема на мисі Сарич у Криму, давно забудовані. Ким — з'ясувати неможливо. Адже офіційно ці понад 10 квадратних кілометрів є заповідними територіями. Цю землю не можна віддавати ні у приватну власність, ані в оренду зі зміною цільового призначення. Ситуація типова, таке ж бачимо в інших місцевостях біля водойм. Заборонено будуватися ближче ніж 50 метрів від берегової лінії, а в Києві, скажімо, будівлі стоять за 5 метрів од Дніпра.

Комусь вигідно змішати кримінальне земельне питання з міждержавними відносинами. Адже хто має доступ до цих ділянок, зараз думає, як не повернути землю у державну власність. Накрутити ситуацію легко, бо Крим — це зона підвищеної конфліктності. Тут Чорноморський флот, досі не вирішене питання прав кримських татар.

Забудованою може бути не тільки земля навколо маяків, а й біля об'єктів Чорноморського флоту, а також ділянки, які належать Міністерству оборони. Три роки тому сотка на Південному березі Криму коштувала до 30 тисяч доларів. Як в елітній Кончі-Заспі під Києвом.

Самі ж маяки державі нецікаві. Приміщення тарханкутського і ай-тодорського перебудували під музеї. Для ялтинського маяка кілька років тому закупили імпортне обладнання, перевели його в автоматичний режим. Але пізніше зламалася рухома частина маяка, яка повертає світло. Фахівців, які полагодили б техніку, нема. Маяки фігурують як точки для визначення координат. Але їх функціональність нижча, ніж була 30 років тому.

Зараз ви читаєте новину «Конфлікт довкола маяків пов'язаний із кримською землею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути