четвер, 22 грудня 2011 08:24

"Команда Януковича посилює репресивну складову своєї влади"

Автор: фото з сайта www.bukinfo.com.ua
  Георгій Манчуленко: ”Може статися так, що людей із мітингу, заламуючи руки, вивозитимуть у ”воронках”, а їхні дії кваліфікуватимуть мало не як терористичні”
Георгій Манчуленко: ”Може статися так, що людей із мітингу, заламуючи руки, вивозитимуть у ”воронках”, а їхні дії кваліфікуватимуть мало не як терористичні”

Верховна Рада розширила повноваження Служби безпеки України. Тепер вона зможе розслідувати злочини за статтею Кримінального кодексу "масові заворушення".

— Раніше розслідуванням фактів масових заворушень займалася міліція, — коментує колишній народний депутат трьох скликань Георгій Манчуленко, 48 років. — Тепер це робитиме "Альфа" — структура, яка бореться з тероризмом. Але закон чітко не прописує, що вважати масовими заворушеннями. Скажімо, нещодавній мітинг у Москві — це заворушення чи мирне, публічне висловлення громадянської позиції, на яке люди мають право? Кваліфікувати, що є заворушеннями, буде саме СБУ. Тому може статися так, що людей із мітингу, заламуючи руки, вивозитимуть у "воронках", а їхні дії кваліфікуватимуть мало не як терористичні.

Посилення повноважень СБУ не сприятиме позитивному ставленню європейської спільноти до нашої влади. На недавньому саміті Україна-Євросоюз президент Віктор Янукович сказав: "Ми вас почули, і знаємо, що нам після цього робити". Але на ділі все може вийти по-іншому.

Правлячий режим бачить, що дуже швидко втрачає підтримку людей. Тому команда Януковича посилює репресивну складову своєї влади. Але кращого не придумав, як скопіювати досвід своїх сусідів. У Росії репресивна система наділена значними повноваженнями. У Білорусі — іще більшими, масові заходи повністю у компетенції Комітету державної безпеки.

Нардеп-"нунсівець" Анатолій Гриценко пропонував цей закон, бо він нібито відповідає європейській практиці. Але в нашій ситуації такі закони дозволяють каральним органам втручатися у будь-що. Опозиція відверто зіграла на руку владі. Тепер команда Януковича у виграшному становищі — мовляв, це ж опозиція запропонувала, а ми лише підтримали.

Якщо аналізувати практику західноєвропейських країн, побачимо зовсім іншу картину. Так, у Франції і Великобританії останнім часом були дуже жорсткі акції протесту. Люди трощили вітрини, палили авто, закидали представників влади пляшками із запальною сумішшю. Але проти мітингувальників не виводили спеціальні підрозділи служби безпеки. Діяли структури внутрішніх справ: жандармерія і поліція. В Україні для такої реакції достатньо міліції чи підрозділів внутрішніх військ.

Зараз ви читаєте новину «"Команда Януковича посилює репресивну складову своєї влади"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути