Ексклюзиви
четвер, 18 грудня 2008 17:17

Коаліції треба заохочувати "нашоукраїнців" і комуністів

Безумовно, добре, що у Верховній Раді утворилася більшість. Адже хаос у парламенті в часи економічної кризи — це найгірше зло, яке можна було очікувати від народних обранців. Але тепер постає інше питання: як змусити всіх депутатів, фракції яких створили нову коаліцію, голосувати за ініційовані нею законопроекти?

До того ж президент Віктор Ющенко виступив за виключення з партії "Наша Україна" і позбавлення депутатського мандата всіх депутатів, які підтримали створення коаліції. Мало хто вірить у те, що президентові вдасться викинути з парламенту "бунтівників". Але це має стати сигналом для тих "нашоукраїнців", які ще не визначилися, приставати їм до коаліції чи ні.

А попередній досвід роботи більшості в складі НУ-НС і БЮТ теж підказує, що послідовне голосування її буде дуже непростим, якщо в цьому не зацікавлений президент. Маючи вплив на кількох депутатів, які періодично оголошували про вихід із коаліції, Ющенко перетворював її на ситуативну — залежну від волі тих кількох людей, у свою чергу залежних від волі президента.

Отож тепер новим коаліціантам потрібно подумати про механізми безперебійної роботи коаліції.

Мартиненко, Третьяков, Палиця перестали розуміти Віктора Ющенка

І насамперед потрібні гарантії результативного голосування депутатів НУ-НС. Шанси тут є. Ще кілька тижнів тому низка впливових бізнесменів і політиків цієї фракції були у фарватері позиції президента. Але тепер саме їхні голоси перехилили шальки терезів на користь нової коаліції. Будучи прагматичними людьми, Микола Мартиненко, Олександр Третьяков, Ігор Палиця перестали розуміти Віктора Ющенка, який руйнував будь-яку спробу утворити нову коаліцію в парламенті, не пропонуючи водночас жодних альтернативних шляхів підсилення впливу власного та свого оточення. Тепер новій більшості треба зуміти запропонувати ці шляхи. Можливо, у вигляді нових посад або ж гарантій того, що стабільна робота коаліції та парламенту не послабить позицій цих бізнесменів.

Важливою є й вибіркова робота з тими депутатами НУ-НС, які поки не підтримують коаліцію. Для них теж треба буде знайти мотиви голосування разом із більшістю. Але це мають бути не залякування відібрати мандат, а заохочення.

Ще один механізм ефективної роботи парламентської більшості — робота з депутатами Блоку Литвина. Не всі вони перебувають під прямим контролем лідера фракції, багато хто потрапив до списків від спонсорів виборчої кампанії нинішнього спікера. Тому саме для них слід очікувати нових призначень у виконавчій владі — таких, що створять мотивацію для "литвинівців" дисципліновано голосувати у форматі нової більшості парламенту.

Нарешті, резервом більшості є Компартія, фракція якої виявилася "найбуржуазнішою" в парламенті. Комуністи можуть прагматично, через власну вигоду голосувати із будь-ким.

Зараз ви читаєте новину «Коаліції треба заохочувати "нашоукраїнців" і комуністів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути