пʼятниця, 21 січня 2011 04:45

Книжок надрукували на 35 відсотків менше

 

Загальний наклад виданих в Україні книжок за два роки скоротився на 35%. Така ж ситуація була 2003-го.

— Статистика, якою оперує Книжкова палата, не має жодного стосунку ані до бізнесу, ані до ринку. За нею важко сказати, в якому стані галузь, — каже літературний критик Костянтин Родик, 56 років. — Видавництва простоюють або закриваються, стверджують книговидавці. Але підтвердити це цифрами не можуть, бо такої статистики немає. У видавців мало обігових коштів, бо не можуть узяти кредити. Відповідно, книжок видається менше. Звідси і спад на 35 відсотків загального накладу. Третина з цієї цифри — це підручники, ще третина — спеціальна література, а решта потрапляє на ринок.

Видавництва друкують мало книжок, хоч вигідніше видати весь наклад, аніж потім додруковувати. Тут кілька причин. По-перше, книжки треба кудись поставити. А основні полиці книгарень зараз у руках наших конкурентів із Росії. Їм належать найбільші книжкові мережі, крім "Емпіки" та "Є". Ставити книжки українців вони не дуже й хочуть, хіба десь на задах. Друга проблема — брак інформації. Глянцеві видання частіше рекламують російську книжку.

Ще одна проблема — де друкувати. Якщо наші видавці ломлять ціни, що не відповідають якості продукту, то вигідніше друкувати у Словаччині. У нас є кілька паперових фабрик. Але вони не покривають наші потреби, та й якість цього паперу дуже низька. Паперу, на якому друкуються гарні книжки, в нашому виробництві знайти годі.

За 20 років держава не робила абсолютно нічого, щоб допомогти книговидавцям. Це злочинне нічогонероблення. Вона просто віддала ринок росіянам. Якщо порівняти ситуацію з пивом, то єдиний шлях обмежити засилля іноземних книжок на ринку — запровадити квоти та акцизи. У випадку з пивом це дуже помогло.

Зараз ви читаєте новину «Книжок надрукували на 35 відсотків менше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути