Ексклюзиви
середа, 16 жовтня 2019 05:21

"Ключі від миру в Кремлі. "Формула Штайнмаєра" нездійсненна"

— Альтернативою "формулі Штайнмаєра" є повна мобілізація. Тоді ми забираємо третину нашого бюджету з пенсій, зарплат, медичного страхування. Віддаємо армії й намагаємося захиститися без мирного процесу, — каже глава МЗС України 49-річний Вадим Пристайко після засідання комітету Європарламенту з закордонних справ 14 жовтня.

1 жовтня представник України на переговорах із врегулювання на Донбасі Леонід Кучма підписав "формулу Штайнмаєра". Визначає порядок втілення політичної час­тини Мінських домовленостей, упускає безпекову.

— Ми виконуємо те, на що погодився не теперішній уряд. Це болючий компроміс. Сподіваємося піти цим шляхом. Але щоб не нашкодити нашому суверенітету, територіальній цілісності більше, ніж зараз, — продовжує Пристайко.

— У нас завжди є план "Б", хоча ми сподіваємося на "нормандський формат" (перемовини між лідерами України, Німеччини, Франції та Росії. — ГПУ). Одна з альтернатив — запропонувати світовій спільноті допомогти нам місією з підтримання миру. Проте майбутні переговори в "нормандському форматі" — це момент істини. Ніхто не хоче, щоб вони завершилися без результату. Ми пішли на болючі кроки, аби ця зустріч відбулася (погодження "формули Штайнмаєра" було умовою Росії. — ГПУ). У Києві тривають протести. Свідомі громадяни висловлюють незгоду із цим планом. Люди нам говорять: "Невже ви серйозно думаєте, що Путін готовий іти шляхом деескалації?" Ми все це чудово усвідомлюємо. Як і те, що наша армія зараз не здатна відновити суверенітет. Ми вимушені вести переговори. Але не можемо й не будемо робити це нескінченно.

— Через протести Пристайко мусить переконувати, що "формула Штайнмаєра" може бути дієвим інструментом досягнення миру, — говорить експерт-міжнародник Олексій Куроп'ятник, 60 років.

— Але для початку її реалізації треба, щоб бойовики витримали режим тиші тиждень. Умову не виконують. Ключі від миру в Кремлі. І Путін хоче, аби війна на Донбасі тривала. Не факт, що наша влада усвідомлює — "формула" нездійсненна. Але якщо ми офіційно відмовимося від неї, є загроза загострення на Донбасі. Якщо росіяни й підготовлені ними сили так званих республік підуть у наступ, буде повномасштабна війна.

"Нормандський формат" — не для серйозних перемовин. Там фіксують документально на найвищому рівні те, про що домовилися напередодні. Зараз нам нічого підписувати, попередніх рішень між Україною та Росією щодо війни на Донбасі немає. Тому не варто покладати великі надії на цю зустріч.

З другого боку, миротворча місія на Донбасі зараз теж не реалістична. Це дорога річ. Організація Об'єднаних Націй перебуває на межі банкрутства. Ключові держави не платять членські внески. Наприклад, США, що мають зобов'язання у 22 відсотки загального бюджету ООН.

Зараз ви читаєте новину «"Ключі від миру в Кремлі. "Формула Штайнмаєра" нездійсненна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути