пʼятниця, 02 листопада 2018 06:20

Київ і Будапешт зробили крок назустріч один одному

Угорщина змінила скандальну назву посади "міністра з питань розвитку Закарпаття", запроваджену влітку в уряді. Тепер вона називається "міністр, відповідальний за розвиток співпраці Сабольч-Сатмар-Березької та Закарпатської областей". Отже, йдеться про співпрацю двох сусідніх прикордонних регіонів. Саму посаду продовжує обіймає Іштван Грежа.

Раніше посада викликала велике невдоволення в Україні. До компетенції міністра належала частина суверенної території нашої держави.

24 жовтня на Варшавському безпековому форумі міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто запропонував укласти угоду про захист національних меншин. Київ і Будапешт, мовляв, повинні утримуватися від політики, яка ­могла б призвести до асиміляції — розчинення одного народу в іншому. Українська сторона обіцяла розглянути пропозицію.

— Київ і Будапешт почали виявляти схильність до конструктивного вирішення конфлікту. Саме цим шляхом треба рухатися далі, — говорить експерт з міжнародних питань Сергій Солодкий, 39 років. — Країни змогли об'єктивно оцінити ризики та загрози, що стоять перед усім регіоном. Ідеться про російську агресію.

Здоровий діалог може з часом привести до повного порозуміння та міцних партнерських відносин. Наш оптимізм має бути обережний. Адже влітку міністр закордонних справ Павло Клімкін зустрічався з угорським колегою. Здавалося, всі питання вирішили. Але не встиг Сійярто залишити Україну, як знову почав гостро висловлюватися щодо нашої держави.

Можливо, на Угорщину натиснули західні країни. Змусили її припинити агресивну політику.

Слід бути обережними з будь-якими угодами. У тому числі й щодо захисту нацменшин. Насамперед треба відстоювати свої інтереси. Якщо угода відповідає нашій Конституції, її варто підписувати. Але не варто вносити правки в закон про освіту (Будапешт звинувачує Київ, що він обмежує права національної меншини на Закарпатті. Навчання має бути українською, за законом. Мову меншини вивчатимуть як факультатив. — ГПУ). Спірні питання можна вирішити окремим документом.

Зараз ви читаєте новину «Київ і Будапешт зробили крок назустріч один одному». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути