Ексклюзиви
середа, 28 вересня 2011 06:15

Китай зацікавлений в українському збіжжі

Автор: фото з сайта www.gdb.rferl.org
  Володимир Жмуцький: ”Модернізувати загалом українське сільське господарство європейцям невигідно”
Володимир Жмуцький: ”Модернізувати загалом українське сільське господарство європейцям невигідно”

Китай готовий проінвестувати український агросектор на $10 млрд. У Міністерстві аграрної політики та продовольства України кажуть, що китайці хотіли би вкладати гроші у рослинництво, тваринництво, промислову риболовлю та переробку морепродуктів.

— Це вже не перше коло переговорів із Китаєм. Українці шукають там сільськогосподарську техніку. Домовляються, щоб у нас складали її або виготовляли на спільному підприємстві, яке ще треба збудувати, — розповідає аграрний експерт Центру Разумкова 58-річний Володимир Жмуцький. — Китайська техніка не така вже й погана й недешева для нашого фермера.

Другий напрямок інвестицій — сільськогосподарська інфраструктура. Міністерство АПК зацікавлене в будівництві ринків, овочесховищ, елеваторів. Китайці — самі ж є експортерами харчів, тому можуть бути зацікавлені хіба тільки в наших зернових. Україні це теж вигідно. Адже цього року ми маємо надлишок збіжжя, через експортні мита селяни не можуть його все продати. Ми експортували вдвічі менше зерна, ніж торік. З минулого року залишилися 20 мільйонів тонн зерна і цьогоріч зберемо не менше 50 мільйонів. Його треба кудись дівати.

Напрямок співпраці з китайцями правильний. Адже європейські країни цікавляться лише певними сегментами українського аграрного ринку. Зараз — екологічно чистою продукцією. Сільськогосподарська складова у країнах ЄС досить потужна, не треба думати, що вони там голодують і лише чекають на українські товари. Якщо тривають перемовини про поставки курятини до Євросоюзу, то лише тому, що вона дешевша. Модернізувати загалом українське сільське господарство європейцям невигідно. Та й наша держава не поспішає це робити. Якщо в країнах ЄС дотації на гектар землі становлять 500 євро, то в Україні — 20 копійок.

 

"Кинули на ринок дешеву свинину"

— Якщо пропонують дешеві кредити, технології чи техніку в лізинг — то інвестиція корисна. А якщо іноземці хочуть взяти в оренду землю, побудувати агропідприємства і виробляти продукцію, то ми проти, — говорить керівник Асоціації фермерів та приватних землевласників Микола Миркевич, 51 рік. — Наприклад, данська фірма "Даноша" п'ять років тому вклала 250 мільйонів гривень в Івано-Франківщину. Поваляли старі свинарники, побудували нові, завезли майже дві тисячі відбірних свиноматок. Кинули на ринок дешеву свинину. Але землю, яку взяли в оренду, використовують як відстійник гною. У навколишніх селах неможливо жити через сморід.

Щоб модернізувати виробництво і виробляти дешеву та якісну продукцію, сучасні технології краще брати з Європи. Знаю, що китайці хочуть будувати в нас хімічні заводи з виготовлення гербіцидів. Це коштуватиме українцям здоров'я.

 

Зараз ви читаєте новину «Китай зацікавлений в українському збіжжі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути