середа, 22 червня 2011 00:45

Китай потребує українських сировинних ресурсів

Лідери України та Китаю підписали декларацію про встановлення і розвиток відносин стратегічного партнерства між країнами. Мотиви й найслідки співпраці коментує голова Комітету економістів Андрій Новак, 38 років:

— Економіка України багато років перебуває в перманентній кризі, їй потрібне серйозне фінансове підживлення ззовні. Для країн Західної та Східної Європи ми конкуренти, ніхто там особливо не зацікавлений у нашому економічному зростанні. Тому йдеться про об'ємні та стабільні замовлення з географічно віддалених країн. Головне, щоб у такій співпраці Київ вибивав для себе максимальні економічні можливості й не обмежувався на окремих галузях, промисловій чи аграрній.

Китай бачить Україну базовим представником своєї економіки на європейському ринку. Його лідер Ху Цзіньтао не приїхав би, якби не мав у кишені підготовлених сторонами економічних угод. Перші домовленості стануть пробою нашої держави як надійно економічного партнера.

Рівень України та Китаю в сфері високих технологій не можна порівняти. Проте в галузях важкої промисловості, машинобудування і сільського господарства наші економіки співмірні. Китай потребує українських сировинних ресурсів і напівфабрикатів. У перспективі можна говорити про розміщення в нас високотехнологічного виробництва. Це залучить наш інтелектуальний та освітній потенціал. Якщо ціни українських виробників будуть конкурентними, то співпраця з багатими китайськими інвесторами буде вигідною. Щоправда, владі необхідно створити сприятливіші умови для них. Китайський бізнес динамічний, миттєво реагує на законодавчі перепони й розвертає інвестиції в інші країни.

Зараз ви читаєте новину «Китай потребує українських сировинних ресурсів ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути