пʼятниця, 15 липня 2011 09:47

"Кірєєв психологічно не підготувався до справи проти Тимошенко"

Екс-прем'єр Юлія Тимошенко на розгляді кримінальних справ проти себе показово не встає перед суддею. Відмовилася представитися, відвертається, назвала суддю "нелюдом". Тимошенко звинувачує суддю в упередженості та виконанні вказівок Адміністрації президента.

Заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький, 34 роки:

— Із самого початку Тимошенко поводилася неправильно. Насміхатися з суду, хоч би як ти до нього ставився, це — негатив. От і соціологія показує, що підтримка Юлії Володимирівни не зростає, хоч і не падає. Без випадів на адресу суду вона виглядала б постраждалою стороною, а таким українці завжди більше симпатизують.

За подіями в суді спостерігає майже вся країна. Для Тимошенко це серйозний інформаційний майданчик. Її поведінка від початку була розрахована на вітчизняного "споживача". Тимошенко досягла першої мети — якомога глибше політизувати процес, і цим тиснути на владу. Однак на суд звернули увагу й міжнародні організації. Юлія Володимирівна відчула, що європейці не розуміють неповаги до суду, й стала поміркованішою.

Модель її поведінки в суді — остання можливість закріпитися у статусі лідера опозиції. Головна проблема Тимошенко в тому, що вона не може нічого нового запропонувати людям. Не може перейти в нову політичну якість.

Віце-президент Асоціації політичних психологів України Віктор Рибаченко, 60 років:

— Поведінка Юлії Тимошенко має кілька смислових шарів. Перший — протест проти суду як такого. Для неї принизливо згодитися на роль звичайної підсудної. Тимошенко ображає суддю Родіона Кірєєва звинуваченнями в залежності від влади. Тобто не суд, а замовне судилище. Підкреслюючи це, працює на свій імідж на вибори. Можливо, прораховує і варіант засудження, тому пробує здобути ореол мученика у в'язниці, але не кримінального злочинця.

Другий шар — нервова перевтома. Тимошенко бачить, що за неї беруться всерйоз, вимотують: як не кіотські гроші, то "швидкі", газові угоди. А там ще десь чекає "Криворіжсталь". Юлія Володимирівна не витримує психологічно, і зривається. Таке сталося б із кожною людиною.

Третій шар — бажання перевести суд із кримінальної площини в політико-особистісну. Рано чи пізно Тимошенко потрібно буде захищатися у суто правовій площині. Але ми не знаємо, чи вона має достатньо аргументів, щоб довести свою невинуватість. Тому чуємо лише вимоги відводу судді і прокурорам. Тимошенко бореться з усіх сил, пручається. Я б не назвав її поведінку нахабною.

Адвокат Тетяна Монтян, 38 років:

— Тимошенко розуміє, що може так поводитися. Наше законодавство, на жаль, дозволяє безкарно знущатись над суддею. Він змушений терпіти все, що б не робив підсудний. Єдине, що може — видалити зухвальця. Однак виходить собі дорожче. Потім  зобов'язаний видаленому прочитати вголос усе, що відбувалося в суді.

Значно більше Тимошенко досягла б, якби знущалася з судді тонко, виховано, максимально коректно. Юлія Володимирівна ж нервує, прилюдно істеричить.

Вона не вперше в такій ролі. Але цього разу знає, що все втрачено. А відчуття глобального провалу породжує злість.

За кордоном дивуються її дикунству, багато моїх знайомих іноземців шоковані. Вони кажуть: невже у вас так можна поводитися у суді? У Західній Європі за таке можуть реально покарати.

Кірєєв із початку неправильно повівся. Міг не звертати уваги на випади Тимошенко. Сказати, наприклад: "Хочете, не вставайте. Сидіть, раз ви така старенька". Але дався взнаки брак досвіду. Суддя психологічно не підготувався до цієї справи. Тепер він прекрасно розуміє, що потрапив у пастку. Доведеться або терпіти всі витівки Юлії Володимирівни, або йому ж буде гірше.

Народний депутат-"бютівець" Юрій Прокопчук, 47 років:

— Юлію Володимирівну судить той, хто закрив 20 кримінальних справ по наркоторгівлі. До нього, на мій погляд, треба звертатись "ваше безчестя". Тому Юлія Володимирівна ще терпляча жінка. Коли ти знаєш, що бандота, продажна шкура сидить на гачку в прокурорів, "лавриновичів" та "портнових", то розумієш, що вона поставлена туди свідомо.

У європейців суддя справді незалежний. Якщо він дає клятву перед людьми та Конституцією й порушує її, то обов'язково погано закінчить.

Переконаний, коли за нової влади судитимуть Януковича та його опричників, це робитимуть або досвідчені судді, або суд присяжних, чого нема у випадку з Тимошенко.

Зараз ви читаєте новину «"Кірєєв психологічно не підготувався до справи проти Тимошенко"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути