вівторок, 17 листопада 2009 17:20

Кириличні сайти з"являться через місяць

"Україна подала в корпорацію, яка розподіляє імена в Інтернеті, заявку на реєстрацію національного кириличного домена .укр. Чи зможу я зареєструвати в ньому своє прізвище і за скільки?"

Запитує 47-річний Степан Припін зі Світловодська на Кіровоградщині


— Як завжди, ми йдемо слідом за Росією. Навіщо домен .рф росіянам? Для самоствердження, адже це образливо — використовувати "чужі" літери за наявності власних. А раз таке є в Росії, то і в нас повинно бути, — каже 30-річний Петро Хилюк, реєстратор доменних імен в Інтернеті .com, .net, .org та інших. — Хоча справжня причина — бізнес. Делегування доменних імен є прибутковою справою, в якій нова зона реєстрації приносить свіжі прибутки.

Скільки це зараз коштує?

— Якщо домен .укр прирівняють до домена вищого рівня .ua, реєстрація обійдеться у 400 гривень на рік. Але для цього треба бути власником торгової марки.

Усі користувачі Інтернету зможуть реєструватися в домені .укр?

— Гадаю, усе відбудеться традиційно. За місяць Україна отримає новий домен. Спочатку у ньому реєструватимуть сайти органів влади, потім відкриють таку можливість для власників торгових марок. За півроку після відкриття зони у ній зможе зареєструватися кожен охочий кирилізуватися.

Завдяки цьому власне українського сегменту в Інтернеті додасться?

— Так, але в глобальному масштабі від цього користі спочатку буде мало. Для прикладу, користувач із Бразилії не зможе ввести в браузері домен "президент.укр", оскільки кирилична розкладка у нього на клавіатурі навряд чи знайдеться. Тобто доменне ім"я звужуватиме інтернет-аудиторію — воно буде доступним тільки для кирилізованих. Ми ж не зможемо зайти на національний домен Китаю .cn, якщо його переведуть в ієрогліфи, чи будь-якої арабської країни. Але відкривається широке поле для фахівців із програмного забезпечення, щоб уможливити набір доменів різними мовами.

Зараз ви читаєте новину «Кириличні сайти з"являться через місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути