пʼятниця, 03 січня 2020 06:20

Київ руйнує міжнародну стратегію стримування Кремля

Газопровід "Північний ­потік-2" добудує російський корабель-трубоукладач "Академік Черський", каже російський міністр енергетики 48-річний Олександр Новак 27 грудня.

Це судно навряд чи скоро потрапить у Балтійське море. Зараз "Академік Черський" перебуває на Далекому Сході. Йому належить ще доплисти, а нам — переконатися, що він здатний замінити кораблі швейцарської компанії "Оллсіс". 20 грудня вона зупинила роботу над "Північним потоком-2", після американських санкцій проти компаній, що його будують.

У найкращому випадку, Росія закінчить "Північний потік-2" наприкінці 2020-го. Запрацювати він зможе 2021-го. Доти РФ потребуватиме чималих обсягів транзиту через українську газотранспортну систему.

Українських учасників переговорів із російським міністерством енергетики та Газпромом можна було б зрозуміти, якби угоду про транзит підписували 2018 року, а не зараз (20 грудня в Мінську сторони домовилися про транзит газу до Європи на п'ять років. Мінімальний обсяг — 65 млрд кубометрів у перший рік і по 40 млрд кубометрів — у наступні. Газпром виплатив українській стороні $2,9 млрд, за рішенням Стокгольмського арбітражу. Нафтогаз відмовився від інших позовів до міжнародних судів на $12 млрд. — ГПУ). Тоді ще можна було вважати, що Росія через рік обійдеться без української ГТС і відмовиться виконувати рішення Стокгольмського арбітражу. Але наприкінці 2019-го зрозуміло, що "Північного потоку-2" не буде ще довго, а від арбітражу Газпром не відкрутиться. Тому не зрозуміло, чому в цих умовах Київ погодився на обмежені обсяги транзиту і відмовитися від позовів. Враження, що в Києві були так зацікавлені в негайному отриманні від Газпрому $2,9 млрд що вирішили "забути" і про можливість відсудити більші гроші, і про те, що українська ГТС залишається для Росії важливою.

Горизонт планування української влади обмежується декількома місяцями. Грошей у бюджеті катастрофічно не вистачає, тому вирішили отримати $2,9 млрд. Завтра, коли коштів знову не буде, підуть на нові поступки. Без розуміння стратегічного планування зникає поняття націо­нальних інтересів. Його підміняють інтересами виживання самої влади, яка не справляється з викликами і гарячково шукає вихід.

Американські санкції і зупинка будівництва "Північного потоку-2" повинні були стати для Володимира Путіна серйозною поразкою. Однак нова угода з Україною стала перемогою Кремля. Тактика виживання української влади руйнує міжнародну стратегію стримування Кремля. Путін цим користується.

Зараз ви читаєте новину «Київ руйнує міжнародну стратегію стримування Кремля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути