Ексклюзиви
пʼятниця, 25 листопада 2016 05:25

"Канівська ГАЕС збереже унікальний ландшафт у власності держави"
2

Після будівництва ГАЕС ґрунт відновлять і висадять дерева
Фото: ФОТО надане ПАТ ”Укргідроенерго”
В Європі гідроакумулюючі електростанції активно розвиваються. На фото – ГАЕС ”Длоуге стране” в Чехії. Її відвідали мільйон туристів

— Навколо будівництва Канівської ГАЕС накопичилося багато міфів, які не мають нічого спільного з реальністю. Більшість громадян підтримують проект, насамперед тому, що "Укргідроенерго" — надійний роботодавець. І всі це знають. На роботу в ГЕС стоїть черга, а новий проект відкриє 2000 вакансій, на сім років, — каже 44-річний Юрій Литвиненко, заступник генерального директора ПАТ "Укргідроенерго" з перспективного розвитку.

Стільки суперечок навколо Канівської ГАЕС. Поясніть, навіщо вона потрібна?

— Підприємства й громадяни споживають електроенергію нерівномірно. Вдень — більше, ніж уночі, в будні більше, ніж на вихідних. А ТЕС і АЕС працюють, не зупиняючись. Сонячні й вітрові електростанції виробляють струм не тоді, коли потрібно, а коли є сонце чи вітер. Щоб накопичувати електрику, в усьому цивілізованому світі використовують гідроакумулюючі електростанції.

Коли в системі надлишок енергії, наприклад, уночі, ГАЕС закачує воду в спеціальний резервуар вище рівня моря. Коли виникає потреба в потужностях, цю воду спускають назад через турбіни. Виробляється енергія. ГАЕС накопичують обсяги електроенергії як величезні акумулятори. Це дозволяє розвантажити систему під час пікових навантажень.

Це називається "маневрові потужності". Якщо їх не вистачає, відбуваються відключення й серйозні аварії. ГАЕС виконують роль "подушки безпеки". Без ГАЕС Україна не зможе забезпечити стабільну роботу енергосистеми, а значить, і об'єднати її з Європою. Тому Канівська ГАЕС — пріоритетний проект.

Чому будівництво у місці, поблизу якого немає ні великих виробників електроенергії, ні споживачів?

— Воно зумовлене рельєфом, що забезпечує перепад висот, необхідний для роботи гідроакумулюючої електростанції. До речі, попит на електроенергію тут теж є. Канівська ГАЕС забезпечуватиме потреби центральних регіонів України.

Чи розглядали ви інші альтернативи покриття пікових навантажень, окрім ГАЕС?

— Саме гідроакумулюючі гідроелектростанції — найефективніший та екологічно чистий спосіб накопичення електроенергії. Недаремно на ГАЕС припадає 99% накопичувальних потужностей у світі. В Європі загальна потужність ГАЕС сягає 45 гігаватів і продовжує зростати. Це — Європа. А чим ми гірші?

Якою буде вартість будівництва?

— Вартість спорудження Канівської ГАЕС менша, ніж європейських аналогів, причому рівень безпеки закладається набагато вищий — проти зсувів, проривів, землетрусів тощо. Загальна вартість проекту становила близько 1,5 мільярда доларів у гривневому еквіваленті, відповідно до розпорядження Кабінету міністрів України від 11 грудня 2013 року. Аналогічна за потужністю ГАЕС, яка нині будується в Швейцарії, коштує майже вдвічі більше за меншого рівня безпеки.

За чиї гроші?

— Переважну частку коштів на фінансування будівництва забезпечать міжнародні фінансові установи на надзвичайно вигідних для української держави умовах. Листи-підтвердження участі у проекті вже надіслали Європейський інвестиційний банк і Міжнародний банк реконструкції та розвитку.

Різні організації виступають проти будівництва ГАЕС, говорять про великі ризики.

— Плітки й міфи не мають нічого спільного з реальністю. Візьмімо рівень радіоактивного забруднення. У мулі водосховища радіоактивність не перевищує 1,5–3 відсотків від норми. І цей рівень не зміниться. Дніпро забезпечує питною водою дві третини населених пунктів України або 35 мільйонів людей. Чи розглядався б проект, якби був хоч якийсь ризик для них? Маячня! Вода навіть стане кращою, бо ГАЕС перемішує різні її шари. Стояча вода буде насичуватися киснем і самоочищуватися. ГАЕС дасть друге життя Канівському водосховищу. Ось у чому полягає правда.

А як же вирубування лісів?

— На території майбутнього будівництва відсутні ділянки природно-заповідного фонду! Зокрема — із грабовим, дубовим або буковим лісом. Якщо десь є незаконні вирубки, то це не на нашій території. Канівська ГАЕС не має до цього жодного відношення. До речі, водогони, якими воду качатимуть у верхню водойму, будуть підземні. Ґрунт відновлять і висадять дерева. Чому б не висадити рідкісні види? Давайте організуємо спільний проект із екологами. Ми відкриті для співпраці.

Це правда, що термін дії попередньої екологічної експертизи проекту будівництва ГАЕС закінчився? Чи розроблятиметься нова?

— Для нової або повторної державної екологічної експертизи проекту немає законодавчих підстав. Позитивний висновок державної експертизи на оновлений проект ми отримали в березні 2013 року. Її проводила "Укрдержбудекспертиза". Законодавство не вимагало експертизи Мінекології, але ми добровільно надали матеріали. В жовтні того ж року міністерство надало позитивний висновок. Підтверджувати висновок добровільної експертизи не потрібно. Спільно з європейськими фахівцями зараз завершуємо підготовку "Оцінки екологічного та соціального впливу" за міжнародними стандартами. Цей документ буде оприлюднений незабаром.

Чому не долучали громадськість до обговорення будівництва?

— Долучали, інформували, проводили слухання. При Черкаській облдержадміністрації працює робоча група, куди може увійти кожен охочий. Але опоненти активно розповсюджують міфи. Тож працюватимемо ще активніше. Проведемо інформаційну кампанію. Організуємо опитування, як люди хочуть розпорядитися коштами, виділеними на соціальну інфраструктуру. Це понад 300 мільйонів гривень. Рішення приймає місцева влада, і люди мають право висловитися. Ми, енергетики, найбільше зацікавлені, щоб вони знали правду про Канівську ГАЕС.

Зараз ви читаєте новину «"Канівська ГАЕС збереже унікальний ландшафт у власності держави"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути