Ексклюзиви
вівторок, 06 грудня 2016 05:10

Як знайти сумлінного працівника
2

Виконавчий віце-президент Конфедерації роботодавців України Олексій Мірошниченко: ”У планах 2017 року вивести велику кількість послуг в режим он-лайн. Для роботодавців це — надання вакансій через інтернет, підбір працівників он-лайн, електронна звітність і багато іншого”
Фото: фото надане Державною службою зайнятості
Японський завод ”Фуджікура”у Львівській області зусиллями державної служби зайнятості повністю укомплектував штат у 860 осіб

За останній рік перелік послуг, що надає клієнтам служба зайнятості, збільшився, а їхня якість покращилася. Попри те, що переважна більшість клієнтів — це шукачі роботи, найважливішим все ж є роботодавець. Адже без нових робочих місць не буде ні попиту на фахівців, ні конкурентних умов праці, ні зростання економіки. Тому сьогодні розповімо про головні послуги служби зайнятості. Їх можуть отримати і великі компанії з тисячними колективами, і приватні підприємці. Адже саме в центрах зосереджена найбільша база шукачів роботи.

У серйозних питаннях найбільше цінують цифри, а вони якраз говорять самі за себе. За десять місяців 2016 року (у період із січня по жовтень включно) понад 152 тисячі роботодавців звернулися до служби зайнятості. Це на сім тисяч більше, ніж за відповідний період 2015‑го, що свідчить про зростання авторитету та довіри до служби. Проте не всі роботодавці знають повний перелік послуг і пільг, які можна отримати, звернувшись до державної служби зайнятості.

Підбір персоналу. Щоденно за сприяння служби зайнятості роботу знаходять понад 3000 українців.

Держслужба зайнятості останнім часом орієнтована на модернізацію. Проте головною послугою для роботодавців був і залишається підбір кваліфікованих працівників. Про це розповідає голова правління Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, виконавчий віце-президент Конфедерації роботодавців України Олексій Мірошниченко:

— Головне завдання для служби зайнятості та Фонду на цьому етапі — зміна основних принципів і пріоритетів роботи. Їх визначатиме насамперед роботодавець. Він формулюватиме рамки кваліфікацій, установлюватиме професійні критерії підготовки фахівців на всіх рівнях — від коледжів до університетів. Також надзвичайно важливими є інновації в роботі служби та Фонду. В наших планах вже 2017 року вивести велику кількість послуг в режим он-лайн. Для роботодавців це — надання вакансій через інтернет, підбір працівників он-лайн, електронна звітність і багато іншого. В Україні сьогодні налічують понад мільйон роботодавців. Думаю, багато з них не звертаються до центрів зайнятості тому, що не знають повного переліку послуг і пільг, які можна отримати від держави. І наше завдання донести до них усі можливості Фонду та служби й залучити їх до модернізації нашої роботи.

Підбір персоналу — процедура більш ніж стандартна. Але й тут служба зайнятості вирішила йти далі. Крім класичних співбесід і аналізу резюме ДСЗ взяла на озброєння формат "потокових співбесід". Організовує захід для конкретного роботодавця та запрошує туди шукачів роботи, які відповідають визначеним критеріям. Таким чином за один день можна укомплектувати велику кількість вакансій. Між службою зайнятості й недержавними установами, які надають послуги в підборі персоналу, є ключова відмінність. Це те, що ДСЗ має базу реальних претендентів. А не віртуальні резюме людей, які перебувають у базах даних по кілька років. Таких понад 300 тисяч. Обрати є з кого. До речі, незабаром у службі запрацює новий сайт. Він дозволить підбирати резюме он-лайн за хвилини.

— Для нас важлива універсальність. Ми розвиваємо її. До прикладу, знайти працівника через центр зайнятості можуть і невеликі підприємства, і великі промислові заводи. Японський завод "Фуджікура" у Львівській області зусиллями ДСЗ повністю укомплектував штат у 860 осіб. А підприємство "СЕ Борднетце Україна", яке виготовляє кабельні мережі для автомобілів "Фольксваґен" та "Ауді", спільно із ДСЗ за три роки працевлаштувало 1576 осіб. Це лише вибіркові приклади. Ми налаштовані на серйозну працю. При цьому роботодавець — клієнт номер один, — говорить заступник Голови Державної служби зайнятості (Центрального апарату) Сергій Кравченко.

Крім цього, служба може навчати працівників під замовлення конкретного роботодавця. Що це означає? У підпорядкуванні служби зайнятості діють 11 центрів професійно-технічної освіти. Якщо роботодавцю необхідна певна кількість нових співробітників, які відповідають його вимогам — служба підготує фахівців на його замовлення. У центрах професійно-технічної освіти шукачі роботи можуть опанувати одну з 77 представлених робітничих спеціальностей. Навчання проводять на сучасному обладнанні та з досвіченими викладачами. Наприклад, роботодавець замовляє підготовку 20 операторів верстатів із програмним забезпеченням, відповідно до специфіки свого підприємства. Після закінчення навчання випускників чекає робоче місце саме на цьому підприємстві. З початку року вже підготовлено 32 тисячі таких працівників.

Також роботодавці можуть звернутися до служби, щоб підібрати людей на тимчасові та громадські роботи.

Для цього роботодавцеві необхідно укласти угоду з центром зайнятості на проведення таких робіт. Другий крок — укладання тимчасового трудового договору підприємства з безробітним відповідно до законодавства про працю. Участь у таких роботах — це загальноєвропейська практика. Часто по завершенню робіт людина залишається працювати на підприємстві на постійній основі. Для організації громадських робіт до служби зайнятості також можуть звертатися місцеві органи самоврядування. До 50% таких робіт оплачує Фонд.

Окрім підбору працівника, можна отримати пільги. Як мінімум — на сплату єдиного соціального внеску.

Із початку 2016 року ЄСВ від заробітної плати працівників зменшили з 36% до 22%. Проте саме він стає головною причиною, щоб не виводити зарплати з тіні. Служба зайнятості стимулює роботодавців до легальної зайнятості через надання пільг.

Вони передбачені в разі працевлаштування учасників АТО. Сьогодні робота для військових, які повернулися з війни на Донбасі, стала окремою серйозною проблемою для держави. Роботодавці бояться брати на себе відповідальність.

На рахунок цього служба має свій аргумент. Стаття 26 Закону "Про зайнятість населення" надає додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню цієї категорії громадян. Роботодавцеві, який мінімум на два роки візьме на нове робоче місце зазначених осіб за направленням державної служби зайнятості, щомісяця протягом року компенсують фактичні витрати в розмірі ЄСВ. Таку ж компенсацію виплачують у разі працевлаштування особи, яка виховує без подружжя дитину віком до 6 років, молодої людини після закінчення навчального закладу та інших громадян (перелік визначений у статті 14 цього закону).

При працевлаштуванні переселенця можна отримати повну компенсацію його заробітної плати строком до одного року.

Люди змушені були кидати все нажите й рятувати сім'ї. Цінні працівники в рідних містах залишилася без роботи на новому місці. Знайти її переселенцю складно. Тому уряд прийняв постанову №696, що робить працевлаштування людей із числа внутрішньо переміщених осіб досить вигідним. Якщо роботодавець створить для переселенця нове робоче місце й візьме його за направленням служби зайнятості, то протягом року отримуватиме компенсацію за виплату заробітної плати. Головна вимога — термін працевлаштування має удвічі перевищувати термін виплати.

Сьогодні служба зайнятості — це не бюрократична установа. А дійсно сучасна структура, яка пропонує безліч можливостей для бізнесу та громадян. Впасти у відчай — просто. Скласти руки та звинуватити світ у всіх невдачах — ще простіше.

Для результату потрібна довіра й бажання працювати. Служба зайнятості знає, як правильно поєднати ці компоненти.

Зараз ви читаєте новину «Як знайти сумлінного працівника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути