вівторок, 03 липня 2012 05:15

Ізраїль чекає доленосне випробування

Єгиптяни, які хоч трохи обізнані зі справою Юлії Тимошенко, минулого тижня пережили дежа-вю. Трьох колишніх високопосадовців засудили на тривалі терміни за контракт на постачання газу до Ізраїлю. Їх звинуватили у "зловживаннях і нехтування інтересами країни". Проте всі розуміють: це — результат революції, що перервала 30-річну співпрацю арабського Єгипту з єврейською державою.

Ізраїльтяни відчули спеку "арабської весни" ще торік, після повалення єгипетського президента Хосні Мубарака. Революціонери 14 разів підірвали газопровід, яким Ізраїль отримував близько 40% своїх енергоносіїв. Надію на поставки остаточно втрачено минулого тижня. За підсумками виборів, новим президентом Єгипту оголошено Мохамеда Мурсі — кандидата від радикальної партії "Брати мусульмани".

Потужна економіка Ізраїлю виживе й без єгипетських енергоносіїв. Уже готується видобуток палива на шельфі Середземного моря. Проте падіння Мубарака створило ще одну, значно серйознішу загрозу. Єгипет за попереднього режиму допомагав блокувати Сектор Гази. Ця окупована палестинська територія з населенням понад мільйон людей лежить між Єгиптом та Ізраїлем, тож без співпраці з Каїром єврейська держава не контролювала б її кордони. У Секторі Гази править палестинська терористична група ХАМАС. Якщо тепер для неї відкриється південний кордон — Ізраїль відчує небачену хвилю нападів і може вдатися до ударів по Єгипту.

Єгипет — далеко не єдина країна, війна з якою загрожує Ізраїлю. Кілька років світ очікує ізраїльського удару по ядерних заводах Ірану. Сусідня Сирія багато років постачала палестинських партизанів, але Москва утримувала її від війни з Ізраїлем так само, як Вашингтон утримував Єгипет. Тепер у Сирії триває громадянська війна. Невідомо, як поставляться до Ізраїлю її переможці. Усе це в той час, коли в США керує миролюбний і найкритичніший до єврейської держави президент Барак Обама. Він не сприймає ізраїльську зовнішню політику й навряд чи дозволить втягнути себе у війну заради неї. Аналітики заговорили про "згортання проекту "Ізраїль".

Вдруге від 1970-х державу чекає доленосне випробування: чи справді євреї спроможні вижити самотужки? Проте цього разу серед ізраїльтян — сотні тисяч вихідців з України. Зокрема десятки тисяч етнічних українців та громадян України. За найгіршого розвитку подій, наша країна зіткнеться з небаченим потоком біженців.

Зараз ви читаєте новину «Ізраїль чекає доленосне випробування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути