Ексклюзиви
понеділок, 01 грудня 2008 16:21

Обрання Ющенка головою НСНУ може призвести до нової коаліції

Минулої суботи президента Віктора Ющенка обрали головою партії "Народний союз "Наша Україна". До цього НСНУ очолював В"ячеслав Кириленко, а Ющенко був її почесним головою.

Директор Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв, 39 років, наголошує, що ключовою проблемою Ющенка була втрата політичної опори й скандали у власній команді. Тож йому потрібні не лише адміністративні важелі, а й політичні — щоб вести коаліційні переговори і мати вплив на ситуацію в парламенті.

— Президент вирішив особисто очолити власну партію, щоб відновити її керованість і розпоряджатися цим ресурсом, — зазначає політолог. — Для партії це добре, бо підвищить дисципліну.

Андрій Єрмолаєв вважає, що можна очікувати покращення стосунків із колишніми "розкольниками" з "Єдиного Центру" та іншими учасниками блоку "Наша Україна — Народна самооборона". Зокрема, з Народним рухом. Політолог вважає, що Ющенко зможе вийти на коаліційні переговори із Блоком Литвина та Партією регіонів, оскільки коаліція в складі БЮТу та НУ-НС виглядає малоймовірною.

Для партії це добре, бо підвищить дисципліну

Водночас зауважує, що тепер президент бере на себе безпосередню ідеологічну й політичну відповідальність за всі дії однопартійців.

— Президенту доречніше було б ініціювати зміни в НСНУ і шукати нових союзників, — каже Андрій Єрмолаєв. — А самому займатися ініціюванням більш широкого політичного примирення.

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, 52 роки, також вважає, що формальне лідерство Ющенка зробить парламентську фракцію "Нашої України" керованішою.

— На початок 2009 року президент може вийти із новими коаліцією та урядом і з більш сильними позиціями, — прогнозує політолог. — Це дозволить країні покінчити із парламентською та економічною кризою, а Ющенку особисто — створити сприятливіші для себе умови на президентську кампанію.

Зараз ви читаєте новину «Обрання Ющенка головою НСНУ може призвести до нової коаліції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути